
Svaret på Vestens mineralbehov ligger på land – ikke på havbunnen
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
Nyheter
Publiseringsdato: 13. januar, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
– Dette er svært alvorlig. Vi er bekymret for strandsonen og fuglebestanden i området, sier Bellonas nestleder Marius Holm.
Fredag kveld gikk det kypriotiske lasteskipet ”Server” på grunn like ved Hellesøy fyr, rett sør for Fedje i Hordaland. I natt sank akterenden av skipet, og i formiddag ble forskipet slepet til en grunne ved Ågotnes utenfor Bergen og strandsatt der. Skipet ringes inn med lenser, og det jobbes med videre sikringstiltak.
Flere hundre tonn olje
– Vi regner med at rundt 290 tonn har lekket ut, i verste fall. Det kommer fra en tank i akterskipet som antakelig ble knust da skipet brakk i to, forteller informasjonsrådgiver i Kystverket, Ane Eide Kjærås, til bellona.no.
Det er fare for at langt mer olje kan lekke ut. Skipet inneholdt totalt 585 tonn tung bunkersolje, i tillegg til 72 tonn diesel.Tung bunkersolje løser seg ikke opp i vann slik diesel gjør. Slik olje vil kunne klistre seg på fugler. Ifølge Kystverket kan bunkersoljen holde seg på overflaten i inntil tre dager.
Olje på land
Kystverket, som har ansvaret for oljevernberedskapen når skip lekker olje, har allerede slått fast at olje har nådd land sørvest på Fedje.
– Hvor oljen driver og hvor mye påslag vi får avhenger av være og vind og drivbaner, så det er vanskelig å si noe om hvor mye olje som vil nå land. Men vi ser alvorlig på situasjonen og har kartlagt de sårbare områdene rundt Fedje. Vi satser på å få beskyttet fiskeoppdrettsanlegg, og det er en hekkekoloni for sjøfugl i nærheten som vi er veldig oppmerksom på, sier Kjærås til bellona.no.
Hun sier imidlertid at det selvfølgelig kan hende at sjøfugl blir tilgriset.
Lite å stille opp med
Værforholdene i området er vanskelige, med sterk vind og høye bølger. Det ventes enda sterkere vind i kveld og storm i natt. Dessuten gikk ”Server” på grunn svært nær land. Hellesøy fyr ligger rett ved Fedje.
Bellona mener ulykken viser hvor risikabelt det er å ha både skipstrafikk og petroleumsvirksomhet nær land.
– Ulykken viser også at oljevernberedskapen har svært lite å stille opp med i dårlig vær. Vi er uansett bekymret for at oljevernberedskapen ikke er god nok, sier Holm i Bellona.
Oljeverndepotet på Fedje ble flyttet til Florø i 2004. Kystverket påstår imidlertid at oljevernberedskapen i området er god nok. Kjærås viser til at Kystverket har mye ressurser tilgjengelig i området.
Katastrofe
– Katastrofen er et faktum, sier operasjonsleder Per Odd Krystad i Kystverket til Dagbladet.
Ulykken blir sammenlignet med Rocknes-ulykken i 2004, der 18 liv gikk tapt og et stort oljeutslipp krevde den største aksjonen i Norge til nå. Denne gang har ingen mistet livet, men opprydningsarbeidet vil bli omfattende.
– Oppryddingen etter Rocknes jobbet vi med i et halvt år, og dette er noe tilsvarende. Å rydde opp etter slikt oljesøl er tidkrevende og ressurskrevende. Oljeutslippen oppleves nok som en katastrofe for lokalbefolkningen, avslutter informasjonsrådgiver Kjærås i Kystverket.
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
– Økt mattrygghet vil kreve at vi gjennomfører den største omstillingen av matsystemet i moderne tid, sa Joakim Hauge, Bellonas internasjonale leder ...
Bellona publiserte nylig en rapport om «Klimamyter i sosiale medier» som avdekker at det er mellom 37-48% klimamyter og feilinformasjon i Motvind Nor...
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstil...