Nyheter

Føler seg lurt

(Foto: Hasvik Kommune)

Publiseringsdato: 8. september, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Tidligere Hasvik-ordfører Geir Iversen føler seg lurt av oljeindustrien. Bygda har ikke fått noen nye arbeidsplasser på grunn av Goliat-utbyggingen. Nå advarer han Lofoten og Vesterålen mot å slippe til oljeindustrien, og får støtte fra Bellona.

– Arbeidsplasser er jo oljeindustriens hovedargument, men flere og flere ser nå at de ikke innfrir i det hele tatt, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Advarer

NRK Brennpunkt viser i kveld en dokumentar om debatten rundt oljeutvinning i Nord-Norge. Den 18. juni i år vedtok Stortinget at Goliat-feltet i Barentshavet skulle åpnes for oljeutvinning. Tidligere SP-ordfører i Hasvik, Geir Iversen hadde lenge ivret for Goliat-feltet, og var blitt lovet både ilandføringsanlegg og oljevernsenter på Sørøya, som ofte omtales som ”Lille-Lofoten” på grunn av den store fiskegytinga.

Oljeindustrien skulle skape arbeidsplasser, og redde bygda fra fraflytting, men så skjedde ikke. I kveldens Brennpunkt advarer Iversen Lofoten og Vesterålen mot å stole på oljeindustrien.

Sterke innrømmelser

Andre del av programmet handler om oljevernberedskapen i Nord-Norge, og NOFO (Norsk Oljevernforening for Operatørselskap) kommer med sterke innrømmelser. Blant annet at utstyret ofte er så gammelt som 40 år, og at det sjelden fungerer i bølgehøyder over én meter.

Tidligere, blant annet i Konkrafts rapport om oljeutvinning i nord, har oljeindustrien hevdet at deres lenser fungerer i over seks meters bølgehøyde.

– Oljeindustrien driver en løgnaktig kampanje for å slippe til i sårbare områder, kommenterer Bellona-leder Frederic Hauge.

Holder for narr

– Politikerne hevder at de stiller sterke krav til oljevern, men det er en misforståelse, sier Marius Hom, som har sett kveldens program.

– Sannheten er at det aldri har blitt stilt sterkere krav enn det oljeindustrien kan oppfylle.
Hvis oljeindustriens lenser kun fungerer i én meters bølgehøyde, så stilles det ikke krav til noe mer enn det, sier han.

– Folk blir holdt for narr når politikere og oljeindustri sier at man stiller strenge krav til oljevernberedskap i nord.

Se programmet på NRKs Nett-TV.