
Kobber kan hindre begroing på nøter
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Nyheter
Publiseringsdato: 24. januar, 2012
Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit
Nyheter
Den canadiske kringkasteren CBC meldte sent i går at Statoil kjøper seg inn i Cairn Energys oljelisens Pitu utenfor Vest-Grønland. Dette er første gang Statoil går inn i områdene utenfor Grønland.
Bellona er skuffet, men ikke overrasket over Statoils aggressive vilje til å operere stadig lengre mot nord.
– Dette er et av de mest ugjestmilde havområdene på kloden. Det var derfra isfjellet som senket Titanic kom, og ekstreme temperaturer gjør faren for ulykker som følge av nedising av fartøy og oljeinstallasjoner stor, sier skipper og rådgiver i Bellona Sigurd Enge.
Må det en ulykke til?
– Fra før vet vi at Statoil ikke har noen skrupler når det gjelder å involvere seg i miljøskadelige prosjekter. Nå virker som om selskapet ikke lenger heller tar sikkerhetsmessige hensyn til hvor farlig det er å operere i et område.
Han minner om at nettopp nedising var en av årsakene til at oljeriggen Kolskaya gikk ned i havet øst for Russland rett før jul.
– Må det skje en alvorlig ulykke med egne mannskap og eget utstyr før Statoil innser at det finnes områder som er for utrygge å operere i? spør Enge.
– Dette er områder der Statoil ikke har utstyr eller kunnskap til å drive forsvarlig, og der feil vil være fatale på en helt annen måte enn der Statoil er vant til å operere.
Sårbare ressurser
Bellona er bekymret for hvilke konsekvenser petroleumsaktiviteten vil få for området.
– Arktiske områder lider hardest under klimaendringene, og nå kommer oljeindustrien med full fart inn for å øke miljøbelastningen og risikoen. Dette tegner for en risikofylt fremtid for den arktiske miljøarven.
– Polområdene er klodens viktigste temperaturregulatorer – jordas aircondition. Klimaendringene, kombinert med økt risikoaktivitet er en oppskrift på enda større miljøødeleggelser.
Kontaktpersoner for pressen:
Sigurd Enge, skipper og rådgiver innenfor marin forvaltning: 97087533, sigurd@bellona.no
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Onsdag 19. mars publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) «State of the Global Climate 2024«. – Viser tydelig hvorfor klimapol...
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...