Nyheter

Advarer mot oljesamrøre

Elisabeth Sæther, oljerådgiver i Bellona
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 27. mars, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Bellona er svært kritisk til at Oljeindustriens landsforening (OLF) og Nordland fylkeskommune samarbeider om en oljekonferanse i Vesterålen.

OLF og Nordland Fylkeskommune åpner i dag en konferanse om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Hit kommer politikere, lokale næringsinteresser og oljeindustrien for å diskutere framtidig oljeutvinning i nord.

– Fylkeskommunen bør avslutte samarbeidet med OLF umiddelbart. Fylkeskommunen er et offentlig organ og bør derfor opptre mest mulig nøytralt, særlig i en så kontroversiell sak som spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

Hun er til stede på konferansen som åpner i Stokmarknes i dag, fredag.

Oljemotstand i nord

Ifølge flere meningsmålinger er opinionen i Nordland delt i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, og er en av de kontroversielle sakene fram mot høstens stortingsvalg.

Etter det Bellona har fått opplyst, dekkes alle kostnader ved arrangementet av oljeindustrien.

– Hvis fylkeskommunen vil ha mer informasjon ut til å folk, kan de absolutt arrangere en konferanse, men der bør oljeindustrien være gjest, ikke medarrangør, sier Sæther, som mener at dette samarbeidet gir grobunn til tvil om fylkeskommunens legitimitet og objektivitet.

– Bør heller styrke Folkeaksjonen

Bellona mener at Nordland Fylkeskommune burde jobbe for å styrke aktører i debatten som ikke har like sterk økonomi som oljeindustrien. Ifølge en artikkel i Ny Tid har informasjonsavdelingen i OLF 10 millioner til rådighet.

– Miljø og fiskerisida vil aldri kunne stille opp med like store resurser som oljeindustrien. Vi frykter derfor at informasjonen fort kan bli veldig ensidig, og vi vil derfor oppfordre fylkeskommunen til å bevilge støtte til initiativer som Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten og Vesterålen for å utjevne denne forskjellen, sier Sæther.

Kontaktinformasjon:
Elisabeth Sæther, Bellona, er til stede på konferansen i Stokmarknes: 97 52 79 54