Nyheter

Løse påstander fra oljelobbyistene

Robert F. Kennedy Jr. og Bellona-leder Frederic Hauge i Lofoten.
(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 21. desember, 2009

– Jeg ville likt og sett valganalysene som OLF støtter seg på, sier leder i Bellona Frederic Hauge. Han mener OLF driver synsing på løst grunnlag, etter dagens utspill om at Lofoten vil åpnes for oljeboring.

OLF hevder i dag at Lofoten kommer til å bli åpnet for oljeboring i 2013. OLFs administrerende direktør Per Terje Vold bygger sin konklusjon på at Venstre og SV gjorde dårlige valg fordi de var mot oljeboring, og hevder at”alle vet” at Arbeiderpartiet, som i dag har inntatt en vente-posisjon, kommer til å være positive til oljeboring i de sårbare havområdene ved neste veiskille.

Bellona-leder Hauge etterlyser faglig hold i Vold sine påstander om at årsaken til Venstre og SVs nederlag skyldtes partienes olje-nei.

– Det kan være mange årsaker til at partiene taper velgere. OLF sin synsing står seg særlig dårlig fordi meningsmålinger om saken har vist at folket er delt på midten i oljespørsmålet.

Vedder på at verden ikke løser klimakrisen

OLF argumenterer videre for at de sårbare havområdene utenfor Lofoten bør åpnes for oljeboring fordi verden trenger mer energi.

– Det vi vet om konsekvensene av global oppvarming, gjør også at vi vet at vi ikke har råd til å mislykkes. Dette innebærer en dramatisk utfasing av fossilt brennstoff de neste tiårene, sier Hauge.

Hauge mener at å satse på oljeproduksjon utenfor Lofoten, er det samme som å vedde på at verden ikke klarer å løse klimaproblemet.

– Det er et meget kynisk veddemål. Klarer vi ikke hindre farlige klimaendringer kan det koste millioner av menneskeliv, OLF sin kortsiktige tankegang er synes jeg derfor er bekymringsverdig, avslutter Hauge.