Nyheter

Uryddig forslag fra Greenpeace

Publiseringsdato: 6. november, 1999

Skrevet av: Tor Bjarne Christensen

Greenpeace sitt samferdsels-forslag blir møtt med skepsis av Norges Naturvernforbund og Natur og Ungdom. —Uryddig forslag, mener Naturvernforbundet. —Ingen god løsning, er Natur og Ungdoms kommentar.

—Naturvernforbundet ønsker også høyere avgifter på bilbruk, men å doble eller tredoble bensinprisen er å gå for langt. Det blir å snu dagens ordning til den andre ytterligheten. Og det synes jeg er uryddig av Greenpeace, sier Anders Jordbakke i Naturvernforbundet. —Dette skurrer i mine ører – og jeg tror heller ikke forslaget er politisk spiselig i dagens situasjon, legger han til.

Einar Håndlykken i Natur og Ungdom synes ikke Greenpeace sitt forslag er noen god løsning. —Å øke bensinprisene ville sikkert fungert, men det hadde kommet til å ramme skeivt. De som har god råd kan bare fortsette å kjøre, mens vanlige folk må la bilen stå, sier Håndlykken. Han mener utbygging av kollektivtilbud og innskrenking av parkeringsmuligheter er bedre løsninger for å begrense privatbilismen.

Hverken Jordbakke eller Håndlykken er sikre på at Greenpeace oppnår mindre bilbruk ved å gjøre det billigere å kjøpe bil og dyrere å kjøre. —Med en større bilpark følger økt bilbruk. Så blir spørsmålet hvorvidt høyere drivstoffpriser kan demme opp for dette og redusere kjøringen. Jeg er ikke sikker på at Greenpeace har rett i sine antagelser og er redd for den effekten en større bilpark vil gi, sier Jordbakke.