Nyheter

Honda følger Toyota

Hondas hydrogenbil FCX-V4

Publiseringsdato: 25. juli, 2002

Skrevet av: Sondre Grinna

Det er ikke lenge siden Toyota kunngjorde at de ville starte et svært begrenset salg av hydrogenbiler allerede i år. Nå følger Honda etter og fremskynder salgsstart de også.

Hydrogenbiler benytter hydrogen som energibærer. Hydrogenet reagerer med oksygen i en brenselcelle noe som gir høy utnyttelse av energien samtidig som det eneste avfallsproduktet er rent vann. Bilene vil ha samme komfort og kjøreegenskaper som dagens biler, men drivstoff må fylles oftere frem til mer kompakt lagring er utviklet (Hondaen går nå 35 mil mellom hver fylling).

Både Toyota og Honda har sagt at de vil starte et begrenset salg i år 2003. For kort tid siden gikk imidlertid Toyota ut og sa at de vil starte allerede i år. Bellona har fått prøvekjøre denne bilen og var svært fornøyd med at den store bilen suste av gårde i 150 km/t.

Honda vil ikke være dårligere og sier nå at de også vil starte et begrenset salg i år. De tar imidlertid forbehold om at det ikke er sikkert at de klarer det. Selv om de trolig må se seg slått på målstreken, kan de skryte av å sende ut flere biler enn Toyota. Mens Toyota vil lage 20 biler, sier Honda at de vil sende 30 biler ut på markedet. Ikke noe stort antall, men en viktig start.

Desverre vil ikke noen av bilene komme til Norge ennå. Honda vil lease ut bilene i California og Tokyo i første omgang. Utviklingen går imidlertid raskt og Bellona har allerede skaffet seg to hydrogenbiler som vi regner med å ha i drift om kort tid.