Nyheter

Bellona og Artic Challenge i miljøsamarbeid

Hove og Terje H
(Foto: Anne Karin Saether/Bellona)

Publiseringsdato: 30. juni, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Terje Håkonsens Artic Challenge har bestemt seg for å gå i Hovefestivalens fotspor og inngår en samarbeidsavtale med Bellona. Morten Sandberg og Toffen Gunnufsen fra Hovefestivalen sier at de to arrangementene vil lære av hverandre – og av Bellona.

– Samarbeidet med Hove er ferskt, og vi øver oss for å finne ut hvilke behov som finnes, og hvilke løsninger som er de beste. Nå skal også Artic Challenge være med på et slikt arbeid, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Den nye samarbeidsavtalen ble gjort kjent ombord på Bellonas seilbåt Kallinika, under Hovefestivalen i går.

Utvider innsatsen

The Artic Challenge avslutter hvert år den internasjonale snøbrettsesongen i Oslo. Dette arrangementet, etablert av Terje Håkonsen, har så langt lagt stor vekt på økologiske varer.

bodytextimage_TerjeHkompr.jpg Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

– Vi blir stadig bedre på økologisk mat, og nå skal vi ta det videre og gjøre noe med andre deler av The Artic Challenge, som transport og energi, sier Håkonsen.

Samarbeidsavtalen som er inngått med Bellona har i første omgang et femårsperspektiv, i likhet med avtalen med Hove.

– Det er viktig å starte opp med å vise til noen gode eksempler, og det er viktig at avtalene er langsiktige, slik at vi kan utvikle oss underveis, sier Bellona-leder Hauge.

Deler erfaringer

Både Hovefestivalen og snøbrettarrangementet Artic Challenge er opptatt av at miljøinnsatsen ikke er en konkurranse om å være flinkest, men et langsiktig og omfattende arbeid som skal gi et erfaringsgrunnlag for mange ulike aktører. For hvis arrangementer som Hove og Artic Challenge kan gjennomføre en rekke miljøtiltak, hva står da i veien for at andre kultur- og idrettsarrangement, eller kommuner og bedrifter skal kunne gjøre det samme?

– Vi må jobbe sammen og lære av hverandre. For oss er det viktig at folk ser hva vi gjør, og at folk får vite hva som er mulig. Vi har fått veldig bra respons, sier Morten Sandberg, daglig leder av Hovefestivalen.

CO2-avtrykk

Hovefestivalen som arrangeres denne uka har gjort en stor innsats for å bli en miljøfestival. For eksempel består festivalens bilpark av elbiler, biodieselbiler, hybridbiler og hydrogenbiler, og strømaggregatene på scenene går på biodiesel. Festivalen har satt seg som mål å være klimanøytral, og som et ledd i denne prosessen er CO2-utslippene fra transporten til og fra festivalen er kartlagt ved hjelp av Bellona. Utslippene er på nærmere 14.000 tonn CO2-ekvivalenter.

Slik Hovefestivalens CO2-avtrykk har vært det sentrale i Bellonas arbeid med musikkfestivalen, vil også samarbeidet med Artic Challenge ta utgangspunkt i utslippene av klimagasser.