
Bellonas program på COP28
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
Nyheter
Publiseringsdato: 6. juni, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
I dag og på torsdag har rundt 100 politikere, akademikere, organisasjonsledere og næringslivstopper fra verden over vært samlet på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg for å diskutere hvordan verden bør møte klimautfordringen. Konferansen het ”Climate Conference 08: Technology and Finance in Climate Co-operation”.
– Det er et sterkt signal at vi er blitt enige om å kreve utslippsreduksjoner på 80 prosent innen 2050 i rike land, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som er svært fornøyd med konferansen.
Innspill til klimaforhandlinger
Et åpent brev til statsledere, parlamentarikere, forhandlere og andre aktører i klimadebatten er blitt lagt frem som et sluttdokument fra konferansen, som et innspill til klimaforhandlingene (se brevet vedlagt som en pdf i boksen til høyre).
– Anbefalingen blir et nyttig tilskudd til FNs klimaforhandlinger fram til toppmøtet i København neste år, sier FNs spesialutsending for klimaspørsmål Ricardo Lagos, som også leder Club de Madrid, et nettverk av tidligere statsledere.
CC8 ble arrangert av Miljøstiftelsen Bellona, sammen med Club de Madrid og Hafslund.
Egen teknologiavtale
Sentralt i det åpne brevet fra konferansedeltakerne, står et ønske om at den nye klimaavtalen må inneholde en egen avtale om teknologi. Denne avtalen bør ta for seg behovet for finansiering utenfra hvis u-land skal klare å gjennomføre store teknologiske endringer. Rike land må finansiere den teknologien som gjør at fattige land kan nå de rikes levestandard uten å ødelegge klimaet.
CO2-utslipp må koste
At CO2 må ha en pris var noe alle på konferansen var enige om. I dag er det bare Europa, Canada, Japan og Australia som har ordninger som gjør at CO2 er priset, enten gjennom skatt, avgifter eller kvotehandelssystemer. Det åpne brevet fra CC8-deltakerne mener at hele verden må sette en pris på CO2, og at dette må inn i den nye globale, klimaavtalen.
Konferansedeltakerne har også kommet fram til et minstemål for offentlig finansiering av klimatiltak. I det åpne brevet slås det fast de rike landene må bruke minst 0,1 prosent av sine offentlige midler.
Ny teknologi
Deltakerne på CC8 har jobbet intensivt med spørsmål knyttet til finansiering og teknologi, i fem forskjellige arbeidsgrupper.
De har snakket om hvordan ny teknologi er blitt utviklet siden Kyoto-avtalen ble forhandlet fram i 1997. Nå har vi nye våpen i klimakampen, som for eksempel CO2-håndtering (fangst og lagring av CO2).
Samarbeid
Arrangørene har fått honnør for å klare å samle så mange aktører på et høyt nivå, fra svært forskjellige deler av samfunnet.
– Det er nettopp et samarbeid mellom miljøbevegelsen, politiske myndigheter og næringslivet som må til. Derfor har denne konferansen vært veldig vellykket, sier konsernsjef Christian Berg i Hafslund.
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -nors...
–Snipp, snapp snute, der var atomkrafteventyret ute – i alle fall for de neste 20 årene i Norge, sa Bellona-stifter Frederic Hauge i paneldebatt hos ...