Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. oktober, 2017
Skrevet av: Bellona
Nyheter
Det sier seniorrådgiver for CO2-fangst og -lagring i Bellona, Olav Øye.
I sitt forslag til statsbudsjett for 2018 har Regjeringen kuttet så godt som alle midler til fullskala CO2-håndtering. Fra 2017 til neste år kutter de bevilgningene fra 360 til 20 millioner kroner.
Bellona reagerer kraftig.
Photo: Foto: Heidelbergcement.com
– Regjeringen burde bevilget minst 400 millioner kroner til videre arbeid med fullskala CO2-fangst for industri i Norge. Det er helt avgjørende for å få i gang et essensielt klimatiltak, sier Olav Øye.
Øye mener Regjeringen har misforstått Stortingets føringer for CO2-håndtering og klimapolitikk:
– I stedet for å kutte CO2-utslipp, har Regjeringen kuttet penger til klimatiltak.
– Dette kuttforslaget er for alvorlig til at det kan bli stående. Nå må Venstre, KrF og resten av Stortinget arbeide hardt for å rette opp dette kuttet, mener Øye.
CCS = CO2 Capture and Storage = karbonfangst og -lagring
Credit: Energigjenvinningsetaten
Midlene trengs for å videreutvikle tre store CO2-fangst-prosjekter som har pågått i flere år. Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn har drevet CO2-fangst lenge. Det har vært gjennomført vellykkede tester ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo og ved sementfabrikken til Norcem i Brevik i Telemark.
Studiene er nødvendig blant annet for å avklare kostnader og teknikk. I tillegg trengs studier for transport og lagring.
– Budsjettkuttet skaper stor usikkerhet for industriaktørene som arbeider for å få til CO2-fangst og -lagring. Teknologien er moden. Industrien innen fangst, transport og lagring er klar. De venter bare på et klarsignal fra myndighetene om at det kommer midler, sier Øye.
Regjeringens klimapolitikk står i skarp kontrast til den Nederland lanserte så sent som 10. oktober. De har bestemt seg for å halvere CO2-utslippene sine innen 2030. CO2-fangst og -lagring skal stå for en tredel av disse kuttene.
– Mens Nederland går foran, dummer Regjeringen seg ut ved å så tvil om Norges ambisjoner for CO2-håndtering, mener Øye.
Regjeringspartiene har tidligere sagt at de ikke vil gå inn for CO2-håndtering alene, og at de ønsker seg signaler fra Europa om at flere vil satse på teknologien.
– Norge har nå fått klar beskjed om at det vil bli fanget CO2 i Europa. Regjeringen burde derfor si fra om at Nederland og andre land kan sende CO2-en til Norge for lagring på norsk sokkel. I stedet sender statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen nå motsatt signal.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...
Russland er i ferd med å trekke seg fra en internasjonal miljøavtale. Avtalen sørget for milliarder i internasjonal finansiering til opprydning av So...