Nyheter

Hurtigrutens nye rebell

Styreformann i Bellona, Henrik A. Lund.
Styreformann i Bellona, Henrik A. Lund.
Foto: Knowit

Publiseringsdato: 4. august, 2021

Skrevet av: Signy Fardal

-Vi skal være «rebellen i huset» i Hurtigrutens arbeid med sine ambisiøse bærekraftsmål, sier Henrik A. Lund. Han er Bellonas styreleder, og tiltrådte nå i august stillingen som administrerende direktør i Hurtigruten Foundation.

Formålet med Hurtigruten Foundation er, ifølge selskapet, å gi mer tilbake til områdene Hurtigruten seiler i.

«Se for deg en verden uten isbjørner. En verden der uberørte strender er fulle av søppel. En verden der det er mer plast enn fisk i havet. En verden der store selskaper utnytter lokalsamfunnene de er avhengige av. Det klarer ikke vi», skriver selskapet på sine nettsider.

Reisende med Hurtigruten oppfordres derfor til å engasjere seg i lokalsamfunnene de besøker.

–Vi ønsker å gjøre gjestenes ferie til et kall. Vi vil gi reisende mulighet til å bli naturlige allierte for lokalsamfunnene de besøker,  lenge etter at de har utforsket dem med oss. Det å kjempe for å redde planeten er ikke lenger noe vi bare skal snakke om, vi har en plikt til å gjøre noe. Det er ikke lenger nok å si at vi må kutte karbonutslipp eller redusere plastforurensning på strendene, vi må vise hvordan vi gjør det og at det er mulig, sier Henrik A. Lund.

Han har bred erfaring innen bærekraft og internasjonalt samarbeid. Han var tidligere stabssjef for José María Figueres – den tidligere presidenten i Costa Rica og tidligere administrerende direktør i World Economic Forum. Henrik har også tidligere jobbet i Bellona, og er nå styreleder for stiftelsen.

Administrerende direktør i Hurtigruten Group og styreleder i Hurtigruten Foundation, Daniel Skjeldam, ønsker Lund velkommen til Hurtigruten.

–Med Henrik i spissen for Hurtigruten Foundation har vi tatt enda et ambisiøst skritt i vårt langsiktige bærekrafts arbeid.  Jeg gleder meg til å jobbe med og å nbli utfordret av Henrik for å nå målene for Hurtigruten Foundation og for å sikre at morgendagens gjester kan glede seg over de samme unike opplevelsene som dagens gjester, sier han.

Hurtigruten Foundation fokuserer på tre hovedområder; bevaring av utrydningstruede dyrearter, kampen mot plast og marin forsøpling i havet og å gi støtte til lokale og globale prosjekter i områdene Hurtigruten opererer.

Hurtigruten Foundation gjennomfører en rekke aktiviteter både om bord på skipene og på land: strandryddingsprosjekter, samarbeid med flere forskningsmiljøer om å overvåke oljeutslipp, ta vannprøver og innhenting av data, i tillegg til at gjester og mannskap deler observasjoner og informasjon med forskere gjennom citizen science-prosjekter.