Nyheter

Setter rensingen på Mongstad i fare

Publiseringsdato: 18. desember, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

I et forsøk på å spare penger ved å droppe lagringen av CO2 fra Mongstad, setter regjeringen hele ”månelandingsprosjektet” i fare.

Ved å utsette byggingen av en rørledning som skal frakte CO2 fra Mongstad og til en trygg lagringsplass i Utsira-formasjonen, kan regjeringen antakelig spare en del penger.

De pengene man sparer vil imidlertid bare være småpenger i forhold til hele CO2-håndteringsprosjektet på Mongstad.

Uansvarlig

Bellona mener forsøket på å spare penger er uansvarlig fordi det kan sette hele prosjektet på spill.

– Ved å utsette rørledningen gjør regjeringen det lettere for en eventuell ny Frp-regjering og andre motstandere å avfeie CO2-håndteringen på Mongstad som for dyr og urealistisk. Det er viktig å få på plass infrastrukturen her så snart som mulig, sier nestleder i Bellona, Marius Holm.

– Vi misliker at regjeringen setter penger foran miljø i denne saken. Hvis regjeringen faktisk har tenkt å rense CO2-utslippene fra gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad, må det bygges en rørledning som frakter CO2-en fra disse anleggene og ut til trygge lagringssteder under havet, sier Holm.

Setter alt i fare

Rørsystemet for CO2 fra Kårstø og Mongstad må være plass så snart som mulig. De store renseanleggene på Kårstø og Mongstad skal stå klare i henholdsvis 2011/2012 og i 2014.

– Da Bellona og SV aksepterte Mongstad-avtalen mellom regjeringen og Statoil i fjor, var en forutsetning at regjeringen ville ta noen irreversible investeringsbeslutninger. Regjeringen skulle garantere at det faktisk ville bli gjennomført fullskala-rensing på Mongstad, sier nestleder i Bellona, Marius Holm.

Nå frykter Bellona at hele prosjektet med CO2-håndtering på Mongstad, som statsminister Jens Stoltenberg har kalt regjeringens ”månelandingsprosjekt”, står i fare.

Vil se tallene

Regjeringen har lagt enormt mye prestisje i CO2-håndteringsprosjektet for gasskraftverket på Mongstad, og skrytt av ”månelandingen” ved enhver anledning.

Bellona, som har kjempet for CO2-håndtering siden begynnelsen av 90-tallet, mener det er ekstremt viktig at prosjekter som Mongstad realiseres så snart som mulig.

– Når regjeringen sier at det blir veldig dyrt å lage rørledningen allerede nå, vil vi gjerne se regnestykket de bruker. Rørledningen må jo komme uansett, det er bare et spørsmål om når, sier Holm.

Frykter Frp

Bellona mener at røret må på plass så snart som mulig. Regjeringens siste grep i denne saken setter nemlig hele prosjektet i fare:

– Når infrastrukturen ligger der og alt er klart, vil det også bli mye vanskeligere for en eventuell Frp-regjering å droppe planene om rensing på Mongstad. Slik det ser ut nå gjør regjeringen det lett for motstanderne å bruke unnskyldninger om at det blir veldig dyrt og vanskelig, sier Holm og legger til:

– Det er lett for regjeringen å love at Mongstad skal ha CO2-håndtering, men som vi ser er det noe helt annet å faktisk gjennomføre det.