– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. september, 2017
Skrevet av: Bellona
Nyheter
Det sier Bellona-leder Frederic Hauge, etter at høyresiden vant stortingsvalget og er klar for fire nye år i regjering.
Han mener nordområdene blir viktige, i tillegg til både hjemlig avfall og CO2-fangst:
Credit: Frokor/Wikimedia Commons
– Mye av det som skjer i nord henger sammen, sier Frederic Hauge.
Han mener Venstre og Krf ikke må nøye seg med bare Lofoten, Vesterålen og Senja; de må bremse oljegalskapen i Barentshavet.
– Vi må også tørre å ta diskusjonen om hvilke sikkerhetspolitiske konsekvenser full oljeutbygging fremfor vern i nordområdene betyr, sier Frederic Hauge.
Han mener den skjerpede internasjonale tonen gjør at dette spørsmålet må opp på dagsordenen.
– Her må Norge bruke sitt naboskap med Russland til å holde fullt fokus på miljøsamarbeid, ikke minst med fokus på atomfaren og svovelutslippene fra Nikkel fremfor oljesamarbeid.
For å nå klimamålene, må regjeringen og stortinget sette i gang fullskala karbonfangst ved minst tre anlegg i kommende stortingsperiode.
– Norge har store muligheter for å skape industri og inntekter ved først å bygge ut en infrastruktur og senere også tilby europeisk industri lagring av CO2 under Nordsjøen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Credit: captage-stockage-valorisation-co2.fr
FAKTA – CCS
- CCS handler om å fange CO2 som ellers slippes ut fra for eksempel fabrikker. Det vil gi mindre CO2 i atmosfæren og dermed mindre drivhuseffekt.
- Yaras ammoniakkanlegg på Herøya, Norcems sementfabrikk i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo er tre av de største utslippspunktene for CO2 i Norge. Disse er pekt ut som CCS-prosjekter, og testanlegg alle tre steder har vist at fangstteknologien er svært effektiv.
- Til sammen kan det fanges og lagres 1,5 millioner tonn CO₂ hvert år herfra. Totalt i Norge slippes det ut over 50 millioner tonn.
- I 2019 avgjør regjeringen om CO2-fangstanleggene skal bygges ut til fullskala.
– Verden trenger virkelig denne løsningen, sier Hauge. Han mener det også er et svært viktig grep for å oppfylle både Norges og etter hvert andre lands forpliktelser etter Parisavtalen.
Regjeringen må gripe denne mulighetene for å skape nye arbeidsplasser.
– Flere av dagens oljeinstallasjoner kan brukes til CCS. Her ligger det omkring 15.000 nye, grønne arbeidsplasser.
Photo: (Foto: flickr / _bastian)
– Skal regjeringen lykkes, må de kombinere miljø og industripolitikk ved å gjennomføre tiltak hjemme i stedet for å kjøpe kvoter utenlands. Dette vil modernisere vår egen industri samtidig som vi lager et hjemmemarked for norske bedrifter som deretter kan eksportere miljøløsninger, mener Bellona-leder Frederic Hauge.
I dag gjør kvotesystemet det mulig for regjeringen å kjøpe seg fri fra kutt i industrien og oljesektoren, såkalt kvotepliktig sektor. Halvparten av Norges CO2-utslipp ligger her.
Bellona-lederen legger til tre punkter som regjeringen heller ikke bør glemme:
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...