
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 23. november, 2017
Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy
Nyheter
– Nå må Olje- og energidepartementet umiddelbart gi statsforetaket Gassnova klar beskjed: De må si fra til industriaktørene om at de kan fortsette slik de opprinnelig har planlagt, og med den finansieringen som er nødvendig.
Ellers kan bedriftene miste nøkkelpersonell, og prosjektene risikerer i beste fall å bli forsinket, sier Olav Øye, seniorrådgiver for CO2-fangst i Bellona.
Budsjettpartnerne Høyre, Frp, KrF og Venstre har ennå ikke sagt hvor mye som skal gå til fullskala CO2-håndtering i 2018 – og heller ikke når pengene vil komme.
I sine alternative statsbudsjett har Venstre og KrF bevilget langt høyere beløp enn det Regjeringen først foreslo.
Bellona mener Venstre og KrF må sikre at de får skikkelig gjennomslag også i det endelige statsbudsjettet for 2018.
– Formuleringen i budsjettavtalen gir ingen fullgod garanti for tilstrekkelige midler, sier Øye.
Avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo står for 20 prosent av det totale CO2-utslippet i Oslo.
Credit: Energigjenvinningsetaten
De tre industrianleggene som er aktuelle for CO2-fangst er avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo, Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn, og sementfabrikken til Norcem i Brevik. Både Klemetsrud og Yara har allerede testkjørt CO2-rensing i liten skala.
– Testingen på Klemetsrudanlegget har vært svært vellykket, sier Eirik F. Tandberg, administrerende direktør i Fortum Oslo Varme As. Testanlegget viste at man kunne fange og lagre 90 prosent av CO2en som slippes ut.
– For oss vil en forsinkelse være svært uheldig, sier Tandberg. Også han frykter tap av fremdrift, kompetanse og nøkkelpersoner. – Vi kan også få utfordringer med å opprettholde interesse og kapasitet hos underleverandører.
En rekke organisasjoner protesterte mot regjeringens kutt i CCS-satsningen.
En bredt sammensatt gruppe aktører har kritisert Regjeringens opprinnelige kuttforslag for fullskala CO2-håndtering i 2018-budsjettet. Bellona var èn av de som reagerte. Forslaget vakte også internasjonal oppmerksomhet.
– Budsjettprosessen har vært klønete, og har skapt stor usikkerhet for de norske industriaktørene som arbeider med CO2-håndtering. Vi håper Regjeringen og Stortinget har lært av dette, sier Olav Øye.
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...