
Kobber kan hindre begroing på nøter
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Nyheter
Publiseringsdato: 2. september, 2019
Nyheter
Torsdag 5. september arrangeres en stor norsk-europeisk CCS-konferanse i Operaen i Oslo. Her skriver Bellonas Olav Øye om utviklingen Europa står overfor:
EU-kommisjonen har gått inn for netto null-utslipp av klimagasser i 2050. Sverige (2045) og Finland (2035) vil være enda tidligere ute. Danmarks nye regjering vil kutte utslipp med 70 prosent innen 2030.
Hva betyr dette for økonomi og industri? Klimamål har i mange tilfeller hatt begrenset effekt. Dette skyldes delvis at de har vært lave, eller at kun deler av økonomien har villet vurdere å redusere utslippene. Men mål om null-utslipp vil tvinge alle bransjer til å se på hvordan de kan kutte.
Nullutslipp tvinger også fram et helhetsperspektiv i klimapolitikken og -tiltakene. Et eksempel fra Europa: Enkelte aktører vil fange CO2 fra industrielle prosesser, reagere det med utslippsfritt hydrogen, og dermed lage drivstoff til vanlige bensin- og dieselmotorer. Dette flytter utslippene bare fra én sektor til en annen.
Om fanget CO2 fortrenger fossile hydrokarboner, men likevel ender opp i atmosfæren, vil dette i beste fall halvere de totale CO2-utslippene for de to utslippskildene sett under ett. Her er direkte elektrifisering av transport, drevet av utslippsfri strømproduksjon, en bedre og mer effektiv løsning.
Fornybar strøm vil bidra til å elektrifisere store deler av transportsektoren. Men for industrier som stål, sement og kjemikalier er utslippene i dag vanskelig eller umulig å fjerne med fornybar energi. Avfallshåndtering er i samme situasjon. CO2-utslipp fra avfallsforbrenning er blant de største enkeltutslippene til svært mange byer. Målet om nullutslipp fra disse sektorene krever karbonfangst og -lagring (CCS).
Dette krever infrastruktur: Nettverk av mellomlagringstanker, rørledninger, skip og permanent CO2-lager i dype geologiske formasjoner. Her er europeisk samarbeid nøkkelen. Havner som Rotterdam og Antwerpen har planer om CO2-nettverk som industribedrifter i andre regioner og land kan kople seg til. CO2-skip kan levere til for eksempel Norge, som planlegger CO2-lager offshore.
Angela Merkel uttalte i vår at hun er overbevist om at denne teknologien er nødvendig for å oppnå nullutslipp. Det tyske vitenskapsakademiet Acatech ba i 2018 om en ny tysk debatt om rollen til CCS i klimapolitikken. Men hva må til for å få CCS til å fungere i Norge, Tyskland og Europa?
Det krever blant annet at industribransjer og -bedrifter selv forteller sine politikere hva de trenger av tiltak og støtte for å oppnå nullutslipp. Støtte til demonstrasjonsanlegg for karbonfangst er én del av bildet. Nettverk og infrastruktur for CO2-transport og -lagring er en annen. Kostnadene må deles mellom bedrifter, myndigheter og kunder. Og vi har ikke tid til å vente på at markedet alene skal ordne dette, eller at CO2-prisen i EUs kvotesystem skal stige til 100 eller 150 euro per tonn.
For å fjerne usikkerhet for aktørene trekker Acatech i sin rapport fra 2018 fram en offentlig finansiert markedsfasilitator. Denne kan i en tidlig fase fungere som et mellomledd med formål om å gi forutsigbarhet og trygghet om både lagerkapasitet, tilgang på CO2 og ikke minst prisen som klimaforurenseren må betale.
Målet om nullutslipp innebærer i praksis valg mellom tre alternativer. Det første er at CCS tas i bruk nå. Det andre er å legge ned tusenvis av industrianlegg. Det siste alternativet er fortsatt klimagassutslipp, med permanent klimakrise som konsekvens.
Det positive er at CCS-teknologier er utprøvd, og de fungerer. EU-kommisjonen peker på CCS som et av hovedområdene i sin plan for nullutslipp mot 2050. Men det er godt mulig at vi når 1,5-graders oppvarming lenge før den tid. Derfor må Europa bygge infrastruktur for CO2 nå og ta denne i bruk i stor skala i løpet av 2020-tallet.
Denne kommentaren kunne du først lese hos Norsk-Tysk Handelskammer 28. august 2019.
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Onsdag 19. mars publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) «State of the Global Climate 2024«. – Viser tydelig hvorfor klimapol...
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...