Nyheter

Viktig energiavtale underskrevet – endelig!

Grønne sertifikater
foto:Bellona

Publiseringsdato: 29. juni, 2011

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

Norge og Sverige undertegnet i dag den etterlengtede avtalen om grønne sertifikater, som skal gi mer fornybar energi. – Dette har tatt utrolig lang tid, men det skal ikke få legge en demper på stemningen, sier en jublende Frederic Hauge.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe satte i dag navnetrekket sitt på den norsk-svenske avtalen om et felles marked for såkalte grønne sertifikater.

Langvarig arbeid

Bellona har i over ti år kjempet for dette viktige miljøtiltaket, og er svært fornøyde med at det nå ser ut til å være i boks.

– Allerede i 1999 la foreslo Bellona et system med grønne sertifikater. De neste to årene arbeidet vi sammen med energisektoren, og fikk med oss 14 aktører på å overbevise myndighetene om at dette var det optimale virkemilddelet for å sikre forutsigbare rammevilkår. Siden da har vi fulgt prosessen tett, helt frem til mål, forteller Bellona-leder Frederic Hauge.

– Tok for lang tid

Han mener imidlertid at markedet burde ha kommet på plass for mange år siden.

– Den rødgrønne regjeringen kunne ha sørget for det allerede det første året etter at de overtok. Dessverre skjeddet ikke det, fordi statsministerens kontor var redd for diskusjon om høye strømpriser i valgkampen, sier Hauge.

– Men i Bellona er vi vant til at ting tar tid, og jubler uansett for dagens avtale!

Gir etterspørsel etter ren energi

Et lite skjær er det likevel i sjøen:

– Det grønne sertifikatmarkedet er fortsatt avhengig av hvordan Norges forpliktelser i det nye fornybardirektivet fra EU blir.

– I de forhandlingene med EU bruker Borten Moe for øvrig mye krefter på å forhandle ned sine forpliktelser på fornybar energi, sier Bellona-lederen.

Ordningen fungerer slik: Produsenter av ny fornybar energi tildeles såkalte grønne sertifikater tilsvarende energimengden de produserer. Så forpliktes alle kraftleverandører til å kjøpe en viss mengde grønne sertifikater. Slik blir det skapt en etterspørsel etter energi som er miljøvennlig.