
Et historisk steg i klimakampen
– Det er ikke hver dag man ser en miljøorganisasjon så dypt involvert i å forme en klimaløsning i dialog med industri og myndigheter. Det krever mot,...
Nyheter
Publiseringsdato: 6. juli, 2010
Skrevet av: Ruth Astrid Sæter
Nyheter
24. mai 2007 eksploderte to store tanker med olje og saltsyre ved Vest Tanks anlegg i Sløvåg i Gulen kommune, og store mengder illeluktende avfall ble spredd utover hele bygda. Flere titalls innbyggere meldte om helseplager i ettertid.
Både tidligere eier og tidligere daglig leder ved Vest Tank ble i mars i år dømt til ubetinget fengsel for forholdet – dommer som ennå ikke er rettskraftige. Da dommen falt, uttalte Bellonas nestleder Marius Holm: – Vi er glad for at grov miljøkriminalitet straffes med fengsel.
Det nederlandske selskapet Trafigura, som er ansvarlig for frakten av det farlige avfallet inn til Gulen, derimot, vil ikke bli stilt for retten i noen norsk rettssal. Økokrim har valgt å henlegge saken, fordi det ikke finnes noen lovhjemmel å tiltale Trafigura etter.
Økokrim har fastslått at Trafigura sendte farlig avfall til Gulen, men fordi avfallet ble til i internasjonalt farvann, kan ikke selskapet straffeforfølges. Det norske og internasjonale lovverket regulerer kun det som skjer i import og eksport mellom to land.
– Det er en skandale at Trafigura slipper unna på denne måten, sier Marius Dalen, rådgiver i Bellona.
– Selskapet har bevisst benyttet seg av smutthull i et svakt regelverk. I sin kommentar til henleggelsen hoverer de med at de ikke har brutt loven. Men det de har gjort er uansett og åpenbart etisk forkastelig, sier Dalen.
Han påpeker at Trafigura ikke bare har Sløvåg på rullebladet sitt:
– Trafigura var også ansvarlige for dumping av svært giftig avfall i Elfenbenskysten i 2006, der et titalls mennesker døde, og titusener ble skadet som resultat av dumpingen. De har ingen god merittliste å vise til.
Miljøvernminister Erik Solheim uttalte tidligere i dag at Norge nå vil ta et internasjonalt initiativ for å få endret på regelverket, slik at man kan hindre lignende henleggelser i fremtiden.
– Det er Bellona enig i. Vi trenger endringer i både internasjonalt og norsk regelverk for å hindre at noe tilsvarende skjer igjen, sier Marius Dalen.
– Det er ikke hver dag man ser en miljøorganisasjon så dypt involvert i å forme en klimaløsning i dialog med industri og myndigheter. Det krever mot,...
Bøndene er en bærebjelke i det norske matsystemet. Det kan de også bli i energisystemet – og samtidig tjene penger på det. Store endringer i behan...
Fosfor er et samfunnskritisk mineral som er avgjørende i norsk land- og havbruk. Dagens fosforkilder kommer fra et fåtall land og områder. Samtidig s...
18.juni 2025 er dagen Bellona-stifter Frederic Hauge har jobbet for og ventet på i over 30 år. Da åpner fullskala fangst og lagring av CO₂ (CCS)...