Havbruk i det grønne skiftet
– Dette blir den største omstillingen av det moderne Norge som vi har vært med på, sa Bellonas internasjonale sjef for fag og strategi, Joakim Hauge,...
Nyheter
Publiseringsdato: 6. november, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Kampen om å få dratt i land en klimaavtale i EU hardner til. Italia og en rekke østeuropeiske land skyver finanskrisen foran seg, og sier at klimatiltakene EU nå planlegger blir for kostbare.
Frankrike kjemper på sin side for å få den såkalte klima- og energipakka i havn mens landet fortsatt sitter med formannskapet i EU, og har lagt mye prestisje i saken. 1. januar tar Tsjekkia over formannskapet etter Frankrike.
Frykter utvanning
I desember skal Ministerrådet, der alle EU-landene sitter, stemme over alle de konkrete forslagene i klima- og energipakka. Bellona er redd for at kravet om enstemmighet i Ministerrådet, og motviljen hos Italia og Polen, kan vanne ut ambisiøse klimaforslag.
Derfor har Bellona den siste tiden jobbet aktivt med å innformere nasjonale EU-politikere og andre viktige aktører om nødvendigheten av ambisiøse klimatiltak, og behovet for å handle nå.
Omdiskuterte forslag
De siste ukene har Bellona konsentrert innsatsen om fangst og lagring av CO2, eller CO2-håndtering.
Det er knyttet stor spenning til hvordan Ministerrådet vil stemme i saker om CO2-håndtering, som forslaget om obligatorisk CO2-rensing eller forslaget om å bruke en liten andel av kvotene i EUs kvotemarked for å betale for de første renseprosjektene.
Bellona besøker kull-land
Sammen med samarbeidpartnere i næringslivet og blant organisasjoner besøker Bellona for tiden en rekke viktige aktører for å informere om CO2-håndtering. Bellona har bidratt med foredrag og annen informasjon.
Besøkene blir i hovedsak lagt til land som bruker mye kullkraft, og som har en viss skepsis mot CO2-håndtering – som Polen og Tyskland.
Frederic Hauge siste tale
Bellonas kontor i Brussel, Bellona Europa, jobber aktivt med CO2-håndtering i møte med EU-parlamentarikere, bedrifter, organisasjoner og andre som kan ha noe å si for avstemningene før jul.
Mandag 10. november arrangerer Den europeiske teknologiplattformen for CO2-håndtering sin generalforsamling – og den pågående politiske debatten om klima- og energipakka vil være et tema også der.
Leder i Bellona, Frederic Hauge, er viseformann i teknologiplattformen, og skal holde avslutningsforedraget på generalforsamlingen.
– Dette blir den største omstillingen av det moderne Norge som vi har vært med på, sa Bellonas internasjonale sjef for fag og strategi, Joakim Hauge,...
Bellonas seniorrådgiver Olav Fjeld Kraugerud talte torsdag 17. oktober for Næringskomiteen på Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2025. ...
– Jeg har tro på en framtidig bærekraftig cruise-industri, rett og slett fordi næringen ikke har noe valg, sa seniorrådgiver maritim og Arktis i Bell...
Det er behov for tydelige endringer i statsbudsjettet 2025 for at Norge skal innfri sine klima- og naturforpliktelser. Denne uka har Bellona vært hos...