
Norge bremsekloss i klimaforhandlinger
Norge har inntatt rollen som bremsekloss i forhandlingene om klimagassutslipp fra global skipsfart. Sammen med Kina, Brasil og andre land med lave kl...
Nyheter
Publiseringsdato: 10. juni, 2002
Skrevet av: Thomas Nilsen
Nyheter
I følge nyhetsbyrået Associated Press(AP) er den arresterte Abdulla Al Mujahir tilknyttet Osama bin Ladens terrornettverk Al-Qaida.
– Vi har forstyrret en terrorplan om å angripe USA ved å detonere en radioaktiv skitten bombe, sier USAs justisminister John Ashcroft ifølge AP.
En anonym regjeringskilde sier de har indikasjoner på at den radioaktive bomben skulle detoneres i Washington D.C.
– Han fikk opplæringen hos fienden, og lærte blant annet om bomber og radioaktive våpen, sier Ashcroft. Det er ikke kjent hvor Abdulla Al Mujahir hadde fått tak i det radioaktive materialet, hvilken isotop(er) det var, eller i hvilke kvanta det var snakk om.
Moskva-samtaler om terror-kamp
Ashcroft er i Moskva for å drøfte kampen mot terrorisme og sikring av radioaktivt materiale med sine russiske kollegaer. USA har gjennom sitt Cooperative Threat Reduction (CTR) program brukt omkring 5 milliarder dollar blant annet på sikring av russiske lagre for plutonium og uran fra gamle atomvåpen, samt hjulpet Russland med sikring av andre kilder til fissilt materiale.
$233 millioner til nye gjerder
For 2003 har Bush-administrasjonen bedt om 233 millioner dollar til programmet for sikring av russisk fissilt materiale. Fissilt materiale kan i gale hender brukes til utvikling av atomvåpen. Veien fra å skaffe fissilt materiale til å faktisk bygge og detonere en atomladning er lang og komplisert. Mye enklere er det å lage en radiologisk bombe, ofte kalt «dirty-bomb.»
Ungdomskole-kunnskaperFor å lage en såkalt «dirty-bomb» behøves det ikke fissilt materiale. Med ungdomsskole-kunnskaper i fysikk kan en sette sammen en skitten bombe ved å ta en kilde radioaktivt materiale og detonere denne i lag med vanlig sprengstoff.
Et par kilo strontium-90, eller et annet radioaktivt stoff med lang halveringstid, i lag med en kraftig bombe kan spre radioaktiviteten utover et område som dermed kan bli ubeboelig i lang tid.
Hvor stor spredningen vil bli, og hvilke konsekvenser en slik bombe kan få, avhenger av hvor bomben detoneres og hvilket radioaktivt materiale som benyttes.
En radiologisk bombe vil i tillegg skape frykt for radioaktivitet og helseproblemer selv om den ikke medfører markant spredning av radioaktivitet.
Strontium-90 miner produsert i Sovjet
Under den kalde krigen utviklet Sovjetunionen radiologiske bomber. Blant annet ble pulver med Strontium-90 brukt i miner som er testet på en øy i Ladogasjøen. Strontium-90 er både giftig og avgir dødelig stråling hvis konsentrasjonene er høye nok etter at minen detoneres.
Et annet fryktet terroranslag gjelder bruk av radioaktive kilder andre steder enn i en bombe. Hvis en benytter en radioaktiv kilde som kan løses i vann vil denne kunne gjøre drikkevannet til en storby ubrukelig i lang tid.
Total mangel på oversikt
Et stort problem i Russland er at det ikke finnes noen sentral database med oversikt over landets radioaktive materiale. Russland er det landet i verden som har benyttet flest radioaktive kilder i industri, forskning og medisin. Med kollapsen av Sovjetunionen mistet en også den sentrale kontrollen med de radioaktive kildene. En rekke ganger de siste årene har en funnet strontium-90 kilder helt uten kontroll i avsidesliggende områder av den tidligere Sovjetrepublikken Georgia. Men også i Russland har det kommet tilsvarende meldinger om ubevoktede radioaktive kilder.
De siste åtte årene er det avslørt 175 forsøk på å smugle ut radioaktivt materiale fra det tidligere Sovjetunionen. Hvor mange forsøk som har lyktes er det naturlig nok ingen som har oversikt over.
Det som er kjent er at Al-Qaida har mange kontakter i den russiske utbryter-republikken Tsjetsjenia og i nabolandet Georgia. Sent på 90-tallet ble det funnet flere radioaktive kilder nedgravd i Gorkiparken i Moskva. Det russiske sikkerhetspolitiet FSB hevdet den gang at det var Tsjetsjenske opprørerer som hadde gravd ned de radioaktive kildene i påvente av en anledning til å spre radiologisk terror i den russiske hovedstaden.
Tyveriforsøk på Kolahalvøya
I fjor ble to personer sterkt stråleskadd etter at de forsøkte å demontere en fyrlykt med et strontium-90 batteri like utenfor byen Kandalaksha på Kolahalvøya. Tyvene var ute etter metall som de ville selge videre, men ante lite om at det befant seg en livsfarlig strålekilde i fyrlykten. Det finnes over 100 tilsvarende fyrlykter i de nordvestre delene av Russland. I forrige uke undertegnet fylkesmannen i Finnmark og guvernøren i Murmansk en avtale hvor Norge skal betale for sikring av slike gamle strontium-90 batterier benyttet i fyrlykter.
Fyrlyktene er bare en kilde som kan benyttes til radiologiske våpen. Rundt om i Russland finnes det flere ti-tusentalls sivile kilder med radioaktivt materiale. I tillegg er det en rekke steder store lagre for radioaktivt avfall som er til dels svært dårlig bevoktet.
Frykter smugling til Europa og USA
At terrorister skal kunne få tak i radioaktivt materiale til «dirty-bombs» i Russland er det ingen som betviler. Det store skrekkscenarioet for USA og Europa er at disse terroristene skal kunne smugle materialet ut av Russland og inn i Europa eller til en amerikansk storby.
Dårlig norsk kontroll
Ved den eneste norsk-russiske grenseovergangen, Storskog i Sør-Varanger, er tollerne utstyrt med dosimetre som skal gi utslag hvis radioaktivt materiale blir forsøkt smuglet over grensen.
Men i motsetning til ved de finsk-russiske grenseovergangene finnes det ingen portal for full kontroll ved Storskog. Det er også vanskelig å kontrollere alle anløpene av russiske trålere til nord-norske havner.
Hvis terrorister ønsker å smugle radioaktivt materiale inn fra Russland til Europa er trolig den enkleste veien via Nord-Norge.
Norge har inntatt rollen som bremsekloss i forhandlingene om klimagassutslipp fra global skipsfart. Sammen med Kina, Brasil og andre land med lave kl...
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Onsdag 19. mars publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) «State of the Global Climate 2024«. – Viser tydelig hvorfor klimapol...
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...