Nyheter

Putin øyenvitne til at det russiske atomskjoldet smuldrer bort

Delta IV-klasse ubåten Novomoskovsk i Barentshavet i august 2003.
Thomas Nilsen

Publiseringsdato: 18. februar, 2004

Oversatt av: Hanne Bakke

President Putin ble tirsdag selv øyenvitne til at det russiske atomskjoldet er i ferd med å smuldre bort. Under en pågående flåteøvelse i Barentshavet endte utskytningen av to raketter fra Delta IV ubåten Novomoskovsk med fiasko.

Den Russiske Nordflåten:

Flåteøvelsen begynte denne uken og omfatter 10 stridsskip og supplybåter, inkludert hangarskipet Admiral Kuznetsov, den atomdrevne krysseren Peter den Store, samt seks rakettutstyrte ubåter, strategiske bombefly og helikoptre. Med andre ord alt som fremdeles er stridsdyktig i Nordflåten er satt inn.

Øvelsen har fått navnet ”Security 2004” og den offisielle begrunnelsen for å avholde den er sjøtrening for å trene på å slå ned terroristangrep. Det forventede resultatet av øvelsen er tydeligvis å vise at ubåter med rakettutstyrte ubåter er klare til kamp og et effektivt våpen mot alle verdens terrorister og «bad guys”.


Putin ringside

Russlands president Vladimir Putin var mandag ombord atomubåten Arkhangelsk (TK-17) av Typhoon–klassen, for å observere hvordan øvelsen utviklet seg. Arkhangelsk er fra 1987 og er en av tre ubåter av Typhoon-klassen som etter sigende fremdeles er i tjeneste i Nordflåten. Tre andre ubåter i samme klasse skal nå sendes til opphogging i Severodvinsk i Arkhangelsk-fylke ved hjelp av finansiering fra American Cooperative Threat Reduction-programmet.

Tirsdag skulle den strategiske ubåten Novomoskovsk (K-407) av Delta IV-klassen skyte opp to SS-N-23 raketter, som etter planen skulle lande i Kamchatka i Øst-Rusland, rundt 8.000 kilometer øst for utskytingsstedet. Rakettene skulle skytes ut h.h.v. kl. 10.15 og kl. 10.22, Moskva tid.

En flopp

President Putin var på plass ombord på broen på Arkhangelsk for å overvære det som skulle bli en vellykket oppskytning. Men han ventet forgjeves, for i steden for en suksess viste oppskytingen seg å bli en skuffende flopp.

Det er ennå ikke noen entydige rapporter om hva som gikk galt. Noen spekulasjoner går på at den første raketten forlot rakettsiloen ombord Novomoskovsk men falt ned like ved. Redningsarbeidere fra Nordflåten er derfor nå på en desperat ”fisketur” i heller ugjestmilde farvann i Barentshavet.

Fra offisielt hold i Nordflåten uttales det at utskytningen av begge rakettene av en eller annen grunn ble blokkert av en satellitt styrt av det russiske forsvarets romprogram.

Den russiske marines øverstkommanderende, Vladimir Kuroyedov, forklarte hendelsen med at det skulle være en ”virtuell” oppskytning under øvelsen, men i følge russisk presse utdypet han ikke dette noe kryptiske utsagnet nærmere.

Mannskapet ombord Novomoskovsk gjorde ingen forsøk på å avfyre den andre raketten. Samtidig ble President Putin trygt seilt til land i Severomorsk av atomubåten Arkhangelsk.


Terrorister har lite å frykte

Uansett hva årsaken til den mislykkede utskytningen er viste hendelsen klart at terrorister og andre ”bad guys”, til Nordflåtens store beskjemmelse, ikke har så mye å frykte hadde øvelsen vært en ordentlig krigssituasjon. Og det er klart at president Putin dro med et inntrykk av at det russiske atomskjoldet har en del store gjennomrustede hull.

For Putin går nå ferden videre til Arkhankelsk-fylke der han skal overvære utskytningen av en landbasert rakett fra en Topol-utskyter, denne ganger er det grunn til å tro at presidenten har senket sine forventninger noe.

Det russiske atomskjoldet smuldrer

Det er i dag svært få ubåter utstyrt med ballistiske raketter igjen i aktiv tjeneste i Nordflåten. I følge NATOs årsoversikt er nå antallet operative Delta IV-ubåter nede i bare to eller tre. Dette er båter som ble bygget på 80-tallet og disse utgjør i dag ryggraden til den Russiske Marines flåte av strategiske ubåter.

Båter av Typhoon-klassen har de siste årene vært et veldig sjelden syn. Av de totalt seks som ble bygget er tre nå hugget opp. Ubåten Arkhangelsk er av Typhoon-klassen og det lå et anstrøk av fordums sovjetstorhet over den ettersom den ble spesialutrustet for å fungere som et undervannshotell for den russiske presidenten under flåteøvelsen. I følge observatører deltok ikke Arkhangelsk aktivt i øvelsen.

Den forfalne tilstanden til infrastrukturen og våpensystemene til det russiske kjernefysiske våpenarsenalet gir grunn til bekymring. Hver gang Nordflåten har øvelser til sjøs holder både Russland og nabolandene fingrene krysset i håp om at ingen større ulykke inntreffer.

Skulle derimot noe gå galt er beredskapen og redningsstyrken i den samme langsomme og inkompetente forfatning som da Kursk sank i august 2000, og kan trolig ikke tilby den nødvendige hjelp. Det framstår som klart at Russland er kommet til et punkt der de bør søke tilflukt fra sitt eget atomskjold, som de siste dagers begivenheter viser når som helst kan lande i hodet på ikke bare på Russland selv, men også på nabolandene.