Nyheter

Utenriksministeren visste ikke

(Foto: Bellona)

Publiseringsdato: 1. juni, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Bellona reagerer kraftig på utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelser om at det ikke er noe nytt som blir avslørt om eksplosjonsfaren ved atomlageret i Andrejeva-bukta. Det er flere forhold ved atomlageret utenriksministeren ikke kan ha vært kjent med.

Bellona gikk i dag ut i Aftenposten med opplysninger om at brukte brenselsstaver i Andrejeva-bukta på Kola kan eksplodere når som helst, og utgjøre en stor fare for Nord-Europa. Opplysningene kom fra en Rosatom-rapport. Utenriksministen uttalte til Aftenposten.no at innholdet i rapporten fra Rosatom er gammelt nytt.

Mistenkeliggjort

Uttalelsen fra utenriksministeren får Bellona-leder Frederic Hauge til å se rødt:

– Vi føler oss mistenkeliggjort av utenriksministeren for ikke å være etterrettelige, og skape atomhysteri på gamle nyheter, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han finner det betenkelig at verken utenriksministeren eller Statens strålevern har gått ut med de nye opplysningene, hvis det er slik at de faktisk har gjort seg kjent med dem.

– Det er selvsagt riktig at utenriksministeren og hans stab har vært godt opplyst om de meget store problemene ved Andrejeva-bukta, sier Hauge.

– Norge har gitt et viktig bidrag til å forbedre sikkerheten ved anlegget ved å bygge infrastruktur og beskyttelse mot at vann trenger inn til de brukte atomavfallsstavene, men det er mye nytt i denne rapporten, som utenriksministeren ikke visste.

Ikke kjent med innholdet

bodytextimage_gahrstore2000px-1..jpg Photo: (Foto: UD)

… I rørene som ikke hadde plugg på, ble det funnet vann. Vannivået varierte fra 20 til 100 centimeter fra toppen av rørene».

– Dette er opplysninger som forverrer situasjonen dramatisk, sier Nils Bøhmer.

– Bellona vet at UDs fagetat har hatt rapporten som er fra 2006. Vi er overbevist om at denne ikke er studert utførlig enda. UD har derfor ikke vist om disse opplysningene, sier han.

Ingenting skjedd på 14 år

– Det har gått 14 år siden Bellona kom med informasjon om Andrejeva-bukta. Vår analyse viser at ingenting har skjedd siden da, sier Aleksandr Nikitin, leder i Bellona Russland.

– Nå må man gå i gang med å utarbeide og implementere konkrete løsninger på stedet, sier han.