Nyheter

Erik Solheim ny miljøvernminister

(Foto: UD)

Publiseringsdato: 18. oktober, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Helen Bjørnøy går av og Erik Solheim blir ny miljøvernminister. – Det viktigste for Solheim nå blir klimatoppmøtet på Bali i desember, sier Frederic Hauge.

Klokken 16 i dag innkalte statsminister Jens Stoltenberg til ekstraordinært statsråd. Der annonserte han tre utskiftninger i regjeringen, blant annet i Miljøverndepartementet.

Det er SVs Erik Solheim som tar over Helen Bjørnøys jobb som miljøvernminister, men han beholder også jobben som statsråd for utvikling.

Vil tenke sammen

– Vi er glad for at Erik Solheim har blitt miljøvernminister, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det første han må gå i gang med er klimatoppmøtet på Bali i desember, han har en måned på seg, og som miljø- og utviklingsminister fra et av verdens rikeste lander det viktig at han har noe med seg dit som kan skape momentum. Vi vil gjerne tenke sammen med Solheim og hjelpe ham med dette, sier Hauge.

Verdens statsledere møtes til det årlige klimatoppmøtet på Bali i desember. Kyoto-avtalen løper ut i 2012, og det begynner å haste for å få på plass en ny internasjonal avtale for regulering av klimagassutslipp. En avtale hvor også de store forurenserne er med.

Klimapolitisk forlik

– Det blir en utfordring for Solheim å få til et klimapolitisk forlik på Stortinget basert på klimameldingen, tror Frederic Hauge.

– Vi mener dette burde vært utsatt i hvert fall til man fikk konkrete utregninger på kostnadene rundt elektrifisering. Det blir viktig for Solheim å være konkret, og der gir jo ikke klimameldingen han stort, han må rett og slett rydde opp i tiltaksdelen av klimameldingen, sier Hauge.