Nyheter

– Vi har mye å se frem til

(Foto: Bo Mathisen/Hafslund)

Publiseringsdato: 4. juni, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

Kronprins Haakon fortalte i sin åpningstale at han gleder seg til å ta i bruk fremtidens teknologi – med biler som bruker elektrisitet, alger eller annen fornybar energi.

Kronprinsen åpnet i dag den internasjonale konferansen CC9, som er et samarbeid mellom Club de Madrid, Hafslund og Bellona.
Han fortalte i sin åpningstale om sin nylige reise til Grønland, hvor han møtte fiskere som kjenner klimaendringene på kroppen.

– På grunn av smelting av isen, har fisken endret sine tilholdssteder og flyttet til nye områder, sa kronprins Haakon og fortsatte.

– Men i Arktis ser vi ikke bare konsekvensene, vi kan også finne noen av svarere på hvordan klimaet utvikler seg.

bodytextimage_haakon-tale.jpg Photo: (Foto: Bo Mathisen/Hafslund)

Det ble også lagt frem en Children’s climate call, av Herman Furberg på vegne av elevene ved Oslo internasjonale skole.

– Vi representerer barn som ikke kan stemme eller bestemme, sa han og oppfordret politikere til å ha mot til å ta upopulære avgjørelser – til fordel for klimaet.

– Vi vet at det er vanskelig å ta upopulære avgjørelser, men om dere ikke gjør noe nå så vil dere bli enda mer upopulære blant neste generasjon. Så, vær så snill, gjør noe nå, sa Herman Furberg.

Hva har skjedd siden i fjor

I sin introduksjon snakket Bellonas leder Frederic Hauge om hva som har skjedd siden CC8, hvor Bellonas fremtidsscenario ble lagt frem.

– Siden konferansen sist år har Bellona jobbet hardt for å ta vårt scenario enda lenger for å nå karbonnegativitet, ved å kombinere karbonfangst og lagring, og biomasse, sa Frederic Hauge.

– For å bekjempe global oppvarming og fattigdom mener Bellona at man ved å bringe sammen politikere, næringsliv, teknologieksperter og organisasjoner, kan finne nye løsninger. De ulike bakgrunnene er en stor styrke ved denne konferansen, sa Hauge.

– De kommende forhandlingene i København i desember er de viktigste forhandlingene i vår tid. Mange av oss definerer det som en ny mulighet til å få miljøkampen tilbake på riktig spor, etter alle disse årene med motarbeid og ignorering, sa Hauge.