Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 18. november, 2014
Skrevet av: Ellen Viseth
Nyheter
Bellona har i alle år kjempet for at miljøkriminalitet skal anmeldes oftere og straffes hardere. Nå har også Riksadvokaten og Økokrim kastet seg inn i denne kampen. Via NRK.no formidlet Hans Tore Høviskeland i Økokrim denne klare beskjeden til Miljødirektoratet, Petroleumstilsynet, fylkesmenn og politifolk.
– Dere må være raske på ballen, og dere må tørre å anmelde!
Det støttes også av Riksadvokat Thor-Aksel Busch:
– Det er bra miljøorganisasjonene anmelder og maser, men jeg mener at Petroleumstilsynet bør anmelde de alvorligste sakene, og det vet de at jeg mener, sier Busch til NRK.
Denne uken arrangerte Riksadvokaten, Økokrim og Miljødirektoratet en konferanse om miljøkriminalitet med over 200 politifolk i salen. Arrangørene var enige om tre ting: Det anmeldes for få saker, saksbehandlingen går for trengt og straffene er for lave.
– Legg på en null neste gang
Dette er musikk i ørene for Bellona-leder Frederic Hauge som flere ganger har anmeldt norske oljeselskaper for utslipp av olje og kjemikalier. Det har blant annet resultert i at Statoil fikk 10 millioner i bot for utslipp ved Sture-terminalen, og 30 millioner for gassutslipp på Gullfaks C.
– Men 10 millioner er lommerusk for Statoil: legg på en null til neste gang, sa Hauge til Riksadvokaten.
– Det er altfor store penger å tjene på denne typen kriminalitet. Så lenge det er slik, vil dette være et problem, mener Hauge.
Bellona har flere ganger kritisert Petroleumstilsynets praksis med å ikke anmelde.
– Jeg stiller meg undrende til at det ikke skal finnes noen saker verdt å anmelde i norsk olje- og gassindustri. Jeg skulle ønske Petroleumstilsynet flyttet ut av Stavanger; det er for tette bånd mellom dem og oljeindustrien, sier Hauge.
Anmelder ti saker hvert år
Direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, har en helt annen praksis. De anmelder ca 10 virksomheter i året, i tillegg til at de stenger bedrifter som ikke følger reglene.
– Lar vi være å anmelde, gjør vi ikke jobben vår! Vi skal selvsagt ikke bry politiet med ubetydelige anmeldelser, men det mener jeg heller ikke vi gjør, sa Hambro på konferansen.
Det er Høviskeland i Økokrim godt fornøyd med.
– Ikke slutt å anmelde! Gjør man det, signaliserer man at dette trenger er noe man ikke trenger å ta på alvor.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...