Nyheter

Norge dømt for luftforurensing: – Skandaløs tafatthet!

Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona

Publiseringsdato: 2. oktober, 2015

Skrevet av: Ellen Viseth

Norge er dømt i EFTA-domstolen for høye nivåer av luftforurensing i norske byer. - Politikerne har sittet stille og sett på dette. Jeg synes det er skremmende at feigheten har fått råde på denne måten, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Norge er dømt i EFTA-domstolen for å ikke ha sørget for at luftforurensingen i flere norske byer er innenfor de tillatte grensene.

– Norske politikere har vist en skandaløs tafatthet i denne saken, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han peker på at både miljøbevegelsen, Folkehelseinstituttet og Astma- og allergiforbundet i en årrekke har slått alarm om luftkvaliteten  i norske byer.

Tidligere i år uttalte Folkehelseinstituttet at opptil ti ganger så mange vil kunne dø av luftforurensning som av trafikkulykker i Norge.

 

– Feigheten har fått råde

– Politikerne våre har sittet stille og sett på dette. Jeg synes det er skremmende at feigheten har fått råde på denne måten, sier Hauge.

Han mener tiden er inne for å endre lovverket:

– Stortinget må straks endre lovverket slik at byene kan innføre nullutslippssoner. Det skulle vært gjort for lenge siden, mener Hauge.

Nitrogendioksid er et problem i både Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen, ifølge Norsk institutt for luftforskning. Nullutslippssoner vil også være aktuelt i mindre byer som Bærum, Fredrikstad, Sarpsborg, Kristiansand, Lillehammer, Mo i Rana, Tromsø, Ålesund og Grenland.

 

– En vekker for Norge

I kjølvannet av Volkswagen-skandalen har det også kommet fram at NOx-utslippene er langt høyere enn de ser ut på papiret:

– Dette har norske politikere vært klar over, uten å gjøre noe. Nå er det på tide å ta fram pisken mot fossilbilene. Det skulle vært gjort for årevis siden, sier Hauge.

Han er glad for at EU nå setter ned foten, og mener dommen bør være en vekker for Norge:

– Norske politikere har opptrådt arrogant overfor EU. Den norske regjeringen har motarbeidet og trenert flere direktiv, blant annet om energieffektivisering. Nå må de ta innover seg at EU mener alvor, at direktivene vil komme – og at EU vil håndheve dem strengt, sier Hauge.