Nyheter

Folkekrav: Øya er vår!

Fylkesordfører Anne Rygh Pedersen holder appell. Hun karakteriserer øy-salget som skandaløst.
Foto:H. Hagemoen/Bellona

Publiseringsdato: 6. juni, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Det var tilløp til trafikkaos i Skjærgården i Vestfold i dag da mange hundre båter satte kursen mot Østre Bolærne for å markere at øya tilhører alle. Både lokalbefolkning og tilreisende sto nærmest i kø for å gi sin støtte til Folkeaksjonen Bolærnes venner.

Folkeaksjonen Bolærnes venner

Omfanget av motstanden mot regjeringens salg av Østre Bolærne til Smiths venner ble i dag effektivt demonstrert da rundt 700 båter – med anslagsvis 3000 mennesker «tok øya tilbake» rundt klokka 14. Båter reiste i konvoier ut fra Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme, Åsgårdstrand, Holmestrand og Horten for å vise hva de synes om eiendomshandelen.

Øya er vår!
Vel ute på Østre Bolærne ble det holdt appeller fra taket av Bellona-båten Kallinika, med båtene som lå på utsiden av Bolærne som tilhørere. For at alle skulle få høre appellene gikk folk i hopetall i land på øya hvor appellene ble gjentatt. Appellantene var fylkesordfører i Vestfold Anne Rygh Pedersen, stortingsrepresentant Inga Marthe Torkhildsen (SV), varaordfører på Nøtterøy Erik Holmelin (H), Bellona-leder Frederic Hauge og lokal ildsjel Odd Eilerås. Både med allsang og ved å ta øya i besittelse sa Folkeaksjonen fra om at «øya er vår»!

1b527061ae02054a624b784a2e5653ed.jpeg Photo: Foto: H. Hagemoen/Bellona

– Slike dager med slikt engasjement gjør det verdt å jobbe mye overtid, sa en fornøyd Frederic Hauge. Han beskrev dagen som en god kampdag. Styreleder Olaf Brastad i Bellona mente at dagen og folkemønstringen var helt utrolig og en folkelig maktdemonstrasjon som bør få både regjeringen og private øykjøpere til å tenke seg om en gang eller to.

– Det beste Forsvarsdepartementet nå kan gjøre for å rette opp fadesen, er å overføre øya for en krone til Vestfold fylkeskommune, sa Brastad.

Underskriftene strømmer inn
Underskriftene på oppropet om at regjeringen må gjøre om salget har også strømmet inn hele helga. Fra Horten kom det inn rundt 1000 underskrifter, og i Tønsberg alene kom det lørdag inn 2800 underskrifter som er blitt levert folkeaksjonens arrangører. Det totale antallet er nå rundt 4000, og underskriftskampanjen pågår ennå.

Ny markering 26.juni
Markeringen på Bolærne ble avrundet med at Frederic Hauge ønsket alle oppmøtte hjertelig velkommen tilbake til øya 26. juni på en familiedag. Da forhåpentligvis for å feire at Bolærne er gitt tilbake til folket – eller for å øke trykket på saken hvis politikerne fremdeles velger å ignorere dette folkekravet.

444d3892fb3a4e2c5474fc81771da2d7.jpeg Photo: Foto: H. Hagemoen /Bellona

Veien fram til dagens folkemønstring
Fredag 28. mai:
Det blir det kjent at Forsvarets eiendomsselskap, Skifte Eiendom, har solgt Bolærne fort på Østre Bolærne til Brunstad Conference Center AS, som igjen eies av Den kristelige menighet, også kjent som den religiøse sekten Smiths venner. Brunstad Conference Center AS har betalt 26,5 millioner kroner for stedet. Vestfold fylkeskommune bød 2,5 millioner mindre enn sekten, og tapte dermed anbudskampen.

Lørdag 29. – mandag 31.05:
Bellonas miljøpatrulje ligger hele pinsehelga ankret opp utenfor Østre Bolærne med aksjonsskipet Kallinika.

Tirsdag 01.06:
Folkeaksjonen Bolærnes venner starter opp og går i gang med å samle underskrifter for å få salget omgjort. Det blir planlagt folkemønstring helga 05. – 06. juni.

Onsdag 02.06:
Østre Bolærne blir tatt opp i Stortingets spørretime. Statsminister Kjell Magne Bondevik tror ikke øya blir utilgjengelig for allmennheten om den kommer i Smiths venners eie. Han mener det i realiteten er bare husene som ikke blir tilgjengelig for offentligheten.

Mange politikere er i harnisk over måten regjeringen har handlet på. Arbeiderpartiets Sylvia Brustad varsler at hun vil foreslå at salget av øya gjøres om. Jens Stoltenberg beskriver det som tragisk at regjeringen velger å selge til private. Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen kaller saken et «skrekkens eksempel».

Høyre på Nøtterøy, Tjøme og i Tønsberg krever at Børge Brende og resten av regjeringen redder Østre Bolærne, og gjør øya tilgjengelig for alle.

SV på sin side vurderer, i likhet med Bellona, å ta i bruk sivil ulydighet for å sikre allmennhetens interesser

Torsdag 03.06:
Bellona og folkeaksjonen Bolærnes venner sender et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik der de krever at salget av Østre Bolærne til Smiths venner må omgjøres.

Fredag 04.05:
Under en befaring på Østre Bolærne med. bl.a. Aps Sylvia Brustad til stede uttaler Skifte Eiendom til Tønsbergs Blad at de har fått instrukser fra politisk ledelse i Forsvarsdepartementet om at kjøpekontrakten foreløpig ikke skal signeres. Bare timer senere gir Forsvarsdepartementet ny beskjed til Skifte Eiendom om at Smiths venner får skrive under kontrakten som planlagt.

Lørdag 05.06:
Det blir kjent at Miljøverndepartementet og Børge Brende i januar avslo å kjøpe Østre Bolærne for 14 millioner kroner fra Skifte eiendom.

Bellonas aksjonsbåt ligger til kai i Tønsberg. Det samles inn 4000 underskrifter til støtte for at salget må gjøres om.

Søndag 06.06:
Folkeaksjonen Bolærnes venner markerer den massive motsanden mot at øya skal overtas av Smiths venner. Rundt 700 båter – med anslagsvis 3000 personer, tar turen til Bolærne. Båter reiser i konvoier ut fra Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme, Åsgårdstrand, Holmestrand, Horten. Det blir holdt appeller ved bl.a. fylkesordfører i Vestfold Anne Rygh Pedersen, stortingsrepresentant Inga Marthe Torkhildsen (SV), varaordfører på Nøtterøy Erik Holmelin (H), Bellona-leder Frederic Hauge og lokal ildsjel Odd Eilerås. Med allsang sier Folkeaksjonen at «øya er vår»!