Oljebransjen snakker varmt om CO2-lagring, men prøver å unngå forpliktelser
I offentligheten snakker norske olje- og gasselskaper om hvor store planer de har for å lagre masse CO2 og redde klima. Mens de egentlig prøver å få ...
Nyheter
Publiseringsdato: 11. mai, 2012
Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit
Nyheter
Forslaget til hvilke nye områder oljeindustrien skal få lete i har vært på høring. Dette er den 22. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Olje- og energidepartementet har foreslått at til sammen 86 blokker skal lyses ut, 72 av disse er i Barentshavet, 14 i Norskehavet. Regjeringens egne fagetater er svært kritiske til utlysningen og Havforskningsinstituttet er negative til hele 74 blokker.
– Hele runden bør avlyses. Det er foreslått at oljeindustrien skal få tilgang til en haug med områder hvor konsekvensene kan være katastrofale. Som et minimum må oljeindustrien i hvert fall holdes unna de områdene som regjeringens egne eksperter advarer mot å åpne, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Sammen med Bellona og Natur og Ungdom leverer organisasjonen i dag sitt høringssvar til utlysningen i 22.konsesjonsrunde til olje- og energidepartementet (OED).
Havforskningsinstituttet fraråder åpning av 10 blokker og for 64 blokker anbefaler instituttet at det ikke gis anledning til å bore deler av året. Direktoratet for naturforvaltning fraråder utlysning av 21 blokker, ni blokker av hensyn til de store sjøfuglforekomstene på Bjørnøya, fire blokker helt nord i Barentshavet, på grunn av nærhet til iskanten, og åtte kystnære blokker utenfor Finnmarkskysten av miljøhensyn, spesielt sjøfugl.
– Ola Borten Moe har sagt at han ønsker en faktabasert oljedebatt, men det har vi ikke sett noe til. Nå kan han vise det ved å følge rådene fra ekspertene, sier Haltbrekken.
Klima- og forurensningsdirektoratet mener beredskapen mot akutt forurensning i Barentshavet bør styrkes før det settes i gang olje- og gassaktivitet i et så stort omfang i Barentshavet.
– Oljebonanzaen det legges opp til i Barentshavet er total galskap. Dagens oljevernberedskap kan aldri bli god nok til å takle ulykker og utslipp langt nord og nært kysten. Vi risikerer å ødelegge unike havområder med oljesøl, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.
I regjeringens klimamelding som nylig ble lagt frem kom det nesten ingen nye tiltak som skal redusere utvinningstempoet på norsk sokkel.
– Vi vil aldri klare å redusere klimagassutslippene så lenge oljeindustrien får tilgang til stadig nye områder, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.
Kontaktpersoner for pressen:
Sigurd Enge, rådgiver, marin forvaltning i Bellona: 97087533, sigurd@bellona.no
Magnus Borgen, kommunikasjonssjef i Bellona: 97728476, magnus@bellona.no
I offentligheten snakker norske olje- og gasselskaper om hvor store planer de har for å lagre masse CO2 og redde klima. Mens de egentlig prøver å få ...
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...