
Johan Castberg – en varslet katastrofe
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 1...
Nyheter
Publiseringsdato: 11. mai, 2012
Skrevet av: 2855
Nyheter
Forslaget til hvilke nye områder oljeindustrien skal få lete i har vært på høring. Dette er den 22. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Olje- og energidepartementet har foreslått at til sammen 86 blokker skal lyses ut, 72 av disse er i Barentshavet, 14 i Norskehavet. Regjeringens egne fagetater er svært kritiske til utlysningen og Havforskningsinstituttet er negative til hele 74 blokker.
– Hele runden bør avlyses. Det er foreslått at oljeindustrien skal få tilgang til en haug med områder hvor konsekvensene kan være katastrofale. Som et minimum må oljeindustrien i hvert fall holdes unna de områdene som regjeringens egne eksperter advarer mot å åpne, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Sammen med Bellona og Natur og Ungdom leverer organisasjonen i dag sitt høringssvar til utlysningen i 22.konsesjonsrunde til olje- og energidepartementet (OED).
Havforskningsinstituttet fraråder åpning av 10 blokker og for 64 blokker anbefaler instituttet at det ikke gis anledning til å bore deler av året. Direktoratet for naturforvaltning fraråder utlysning av 21 blokker, ni blokker av hensyn til de store sjøfuglforekomstene på Bjørnøya, fire blokker helt nord i Barentshavet, på grunn av nærhet til iskanten, og åtte kystnære blokker utenfor Finnmarkskysten av miljøhensyn, spesielt sjøfugl.
– Ola Borten Moe har sagt at han ønsker en faktabasert oljedebatt, men det har vi ikke sett noe til. Nå kan han vise det ved å følge rådene fra ekspertene, sier Haltbrekken.
Klima- og forurensningsdirektoratet mener beredskapen mot akutt forurensning i Barentshavet bør styrkes før det settes i gang olje- og gassaktivitet i et så stort omfang i Barentshavet.
– Oljebonanzaen det legges opp til i Barentshavet er total galskap. Dagens oljevernberedskap kan aldri bli god nok til å takle ulykker og utslipp langt nord og nært kysten. Vi risikerer å ødelegge unike havområder med oljesøl, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.
I regjeringens klimamelding som nylig ble lagt frem kom det nesten ingen nye tiltak som skal redusere utvinningstempoet på norsk sokkel.
– Vi vil aldri klare å redusere klimagassutslippene så lenge oljeindustrien får tilgang til stadig nye områder, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.
Kontaktpersoner for pressen:
Sigurd Enge, rådgiver, marin forvaltning i Bellona: 97087533, sigurd@bellona.no
Magnus Borgen, kommunikasjonssjef i Bellona: 97728476, magnus@bellona.no
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 1...
Biomasse. Bioteknologi. Fôr. Lakseoppdrett. Naturrestaurering. Nye proteinkilder. Genteknologi. Lavtrofisk havbruk. Bioenergi. Plast. Landbruk. Matsy...
– For å nå klimamålene er det helt nødvendig å akselerere utviklingen fra en fossilbasert økonomi til en biobasert økonomi i Norge. Dette vil bety st...
Gasskraftverk på norske oljeplattformer slipper ut 10 millioner tonn CO2 hvert år. Nå har miljøstiftelsen Bellona gått sammen med Ocean-Power for å k...