Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 18. august, 2016
Skrevet av: Ellen Viseth
Nyheter
Norsk Olje og Gass har lansert det de kaller et veikart for utslippskutt i offshore-sektoren. Bellona-leder Frederic Hauge er langt fra imponert:
– Vi snakker her om fagre løfter fra en bransje som har økt utslippene sine med 83 prosent siden 1990. De har mildt sagt ikke høy troverdighet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Like stor oljeproduksjon som før
I sitt såkalte «veikart» lover oljebransjen å kutte sine utslipp tilsvarende 1,4 millioner tonn CO2 før 2020, og deretter 2,5 millioner tonn før 2030.
– Dette tilsvarer ca 25 prosent av utslippene deres. Med tanke på at alle andre bransjer skal kutte 40 prosent for å nå klimamålet EU har pålagt oss, er ikke dette veldig imponerende, sier Hauge.
Rapporten er full av fagre ord om klima og miljøpåvirkning, men legger også opp til samme oljeproduksjon i 2030 som i dag. Det innebærer nødvendigvis å flytte oljeindustrien nordover.
«Schjøtt up»
– Da tenker jeg «Schjøtt up». Man kan ikke snakke om klima ut den ene munnviken og om oljeboring i Arktis ut den andre. Dette henger bare ikke sammen, sier Hauge.
Norsk Olje og Gass vil også at staten skal betale for et «nasjonalt senter for lavutslippsteknologi», som skal ha en prislapp på 5,5 milliarder kroner. I tillegg ber de om mer penger til forskning.
– Dette er en bransje som fra før mottar store skattefordeler og får mye forskningspenger. Denne rapporten er nok et fordekt tiggerbrev, og det regner jeg med at regjeringen gjennomskuer, sier Hauge.
Rapporten beskriver også noen gode tiltak som CO2-fangst og hydrogenproduksjon, men kommer ikke med noen lovnader eller tidsplaner.
– Dette er gode tiltak som også Bellona har snakket om, men oljebransjen er 30 år for sent ute, sier Hauge.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...