Nyheter

«Schjøtt up»

Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona

Publiseringsdato: 18. august, 2016

Skrevet av: Ellen Viseth

Oljebransjen lover utslippskutt, men legger opp til like stor produksjon fra før. Det betyr også mer oljeboring i Arktis.

Norsk Olje og Gass har lansert det de kaller et veikart for utslippskutt i offshore-sektoren. Bellona-leder Frederic Hauge er langt fra imponert:

– Vi snakker her om fagre løfter fra en bransje som har økt utslippene sine med 83 prosent siden 1990. De har mildt sagt ikke høy troverdighet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

 

Like stor oljeproduksjon som før

I sitt såkalte «veikart» lover oljebransjen å kutte sine utslipp tilsvarende 1,4 millioner tonn CO2 før 2020, og deretter 2,5 millioner tonn før 2030.

– Dette tilsvarer ca 25 prosent av utslippene deres. Med tanke på at alle andre bransjer skal kutte 40 prosent for å nå klimamålet EU har pålagt oss, er ikke dette veldig imponerende, sier Hauge.

Rapporten er full av fagre ord om klima og miljøpåvirkning, men legger også opp til samme oljeproduksjon i 2030 som i dag. Det innebærer nødvendigvis å flytte oljeindustrien nordover.

 

«Schjøtt up»

– Da tenker jeg «Schjøtt up». Man kan ikke snakke om klima ut den ene munnviken og om oljeboring i Arktis ut den andre. Dette henger bare ikke sammen, sier Hauge.

Norsk Olje og Gass vil også at staten skal betale for et «nasjonalt senter for lavutslippsteknologi», som skal ha en prislapp på 5,5 milliarder kroner. I tillegg ber de om mer penger til forskning.

– Dette er en bransje som fra før mottar store skattefordeler og får mye forskningspenger. Denne rapporten er nok et fordekt tiggerbrev, og det regner jeg med at regjeringen gjennomskuer, sier Hauge.

Rapporten beskriver også noen gode tiltak som CO2-fangst og hydrogenproduksjon, men kommer ikke med noen lovnader eller tidsplaner.

– Dette er gode tiltak som også Bellona har snakket om, men oljebransjen er 30 år for sent ute, sier Hauge.