
Trainee-program i Brussel
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...
Nyheter
Publiseringsdato: 1. september, 2021
Nyheter
Tirsdag la finansminister Jan Tore Sanner og olje- og energiminister Tina Bru frem forslag til omlegging av oljeskatteregimet. Forslaget innebærer blant annet å fjerne oljenæringens leterefusjon- og opphørsrefusjonsordninger og innføre en kontantstrømskatt. Bellona ønsker forslaget velkommen.
– Denne debatten har vi forsøkt å reise over mange år, blant annet ved å klage inn leterefusjonsordningen til EØS-domstolen ESA. At regjeringen nå åpner for endringer i oljeskatteregimet er en seier i seg selv, sier Eriksen som presiserer at forslaget først skal på høring og behandles i Stortinget.
–Men vi har store forhåpninger om at et «grønnere» Storting vil banke dette gjennom, sier Eriksen.
Dødsstøtet for leting i Barentshavet
Bellona har i 35 år kjempet mot oljevirksomhet i de sårbare områdene i nord, og mener at det nye oljeskatteregimet kan gjøre oljeleting i Barentshavet betydelig mer risikofylt for oljenæringen, særlig for mindre aktører.
– Regjeringen innrømmer her at risikoen for ulønnsomme prosjekter er for stor. De skal ha skryt for flere fornuftige tiltak. Noen av disse endringene har Bellona bedt om lenge, blant annet fjerning av leterefusjon og opphørsrefusjon, og det er viktig at det totalt sett gir et strammere regime. Dette bør være dødsstøtet for leting i Barentshavet, sier Frederic Hauge.
Han legger til at «Vill Vest-tiden» nå er over.
Subsidiene gir ikke mening
– I en situasjon hvor klimaendringene krever at vi stopper bruk av fossile energikilder, og fornybar energi er i ferd med å kunne utkonkurrere fossil energi på pris, da gir det ikke mening hverken for klima eller lommeboka at vi fortsetter å subsidiere norsk leteaktivitet på denne måten, sier Hauge.
Frem til i dag har debatten rundt disse særsubsidiene blitt stanset av oljeindustriens massive lobby- og markedskrefter.
– Dagens store seier er at det i det hele tatt foreslås endringer i oljeskatteregimet. Nå bør det åpnes for bredere debatt om hvordan vi kan sikre lavere risiko for staten og raskere omstilling av næringen, sier Hauge.
Les også: Det farlige oljeveddemålet
– Nå skal vi sette oss ned i Bellona og studere konsekvensene av dette. Men det er ingen tvil om at dette er en delvis innrømmelse overfor den sterke kritikken fra blant andre Bellona, om at dagens ordninger kan føre til at utbygginger blir lønnsomme for oljeselskapene og tapsbomber for staten, sier Hauge.
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
– Økt mattrygghet vil kreve at vi gjennomfører den største omstillingen av matsystemet i moderne tid, sa Joakim Hauge, Bellonas internasjonale leder ...
Bellona publiserte nylig en rapport om «Klimamyter i sosiale medier» som avdekker at det er mellom 37-48% klimamyter og feilinformasjon i Motvind Nor...