Nyheter

Lofoten-kommunene sier nei til olje

Bellonas olje-rådgiver Sigurd Enge er strålende fornøyd med dagens vedtak i Vågan kommunestyre.
Det var en utrolig nervepåkjenning å være ansvarlig, å være skipper. Jeg har aldri vært så sliten i hele mitt liv som da dette var over, sier Sigurd Enge
Bellona

Publiseringsdato: 21. november, 2016

Skrevet av: Ellen Viseth

I ettermiddag sa kommunestyret i Vågan kommune nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det betyr at alle de seks kommunene i Lofoten sier nei til oljeboring utenfor sin kyst.

I ettermiddag sa kommunestyret i Vågan nei til konsekvensutredning av olje- og gassutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vedtaket ble gjort med 20 mot 9 stemmer.

Det betyr at ingen av Lofotens seks kommuner vil ha oljeboring utenfor sin kyst.

– Dette er et kjempesterkt signal! Nå viser også Vågan kommune at de tror på en fremtid for Lofoten, Vesterålen og Senja med fiskeri, oppdrett og turisme som de viktigste pilarene for arbeid og inntekt, sier Bellona-rådgiver Sigurd Enge.

At alle de seks kommunene i Lofoten sier nei til konsekvensutredning, er et tydelig signal til om at regionen har tro på fornybare næringer.

– Dette er en sterk stemme til årsmøtet i Nordland Arbeiderparti, som  igjen er viktig for Aps landsmøte til våren. Argumentet om at Lofoten «trenger olja for å hindre avfolkning» er kjent dødt og maktesløst. Lofoten står slett ikke med lua  i hånda og tigger om at oljenæringen skal bore, sier Enge.

Han tror at den nye virkeligheten etter Paris-avtalen er i ferd med å gå opp for stadig nye grupper.

– I LO har diskusjonen blusset opp med heftige diskusjoner mellom grupperingene. Arbeiderpartiet er i tenkeboksen. Heller ikke i Høyre er alle tilhengere av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, minner Enge om.

Han mener å se konturene av en valgkamp der spørsmålet om olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) går nye veier.

– Neste klimatoppmøte kan vi kanskje melde inn til de andre landene at oljen utenfor LoVeSe blir liggende i bakken. Da kan Norge gå foran og oppfordre andre olje- og kullnasjoner om å gjøre det samme. Det vil være et symbolsterkt bidrag, sier Enge.

 

 

Sigurd Enge kan nås på tlf 970 87 533.