Kan kutte 10 prosent av utslippene
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -nors...
Nyheter
Publiseringsdato: 4. august, 2008
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
Mandag innrømmet fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) overfor NRK at hun i tre år har kjent til at det er miljøgifter i ”Murmansk”. Pedersen fortalte også at Kystverket den gang fikk i oppdrag å finne ut om det stemte.
Innrømmelsen fra Pedersen kom etter at hun først sa hun ikke visste noe om at det er farlige stoffer som PCB og bromerte flammehemmere i krysseren før i forrige uke.
– Pinlige bortforklaringer
– Det er pinlig å høre Pedersens bortklaringer. Vi forventer mer, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
– Måten hun håndterer dette på, bidrar til å spre frykt og usikkerhet. Det viser også at Pedersen prøver å unngå kostnader på sitt budsjett. Det er hun som har stor nok gjennomslagskraft i Regjeringen til å få fjernet vraket. Den gjennomslagskraften bør hun bruke, mener Bellona-leder Hauge.
14 år i fjæra
I 14 år har den russiske krysseren ”Murmansk” ligget vraket i fjæra utenfor Sørvær i Hasvik.
Skipsvraket inneholder spor av radioaktivt avfall og andre miljøgifter. Aftenposten skrev om saken på fredag.
Bellona møter Hasvik-ordfører
Tirsdag møter Bellonas styreleder Olaf Brastad og daglig leder Nils Bøhmer ordfører Eva Husby i Hasvik kommune, hvor skipsvraket ligger.
– Bellona har lang erfaring i å støtte lokalsamfunn i forurensningssaker, forteller Brastad.
Senere samme dag møter Husby fiskeriminister Pedersen. Husby har gjennom media reist de samme kravene som Bellona i forhold til ”Murmansk”.
Krever vraket fjernet
Husby og Bellona krever at vraket må fjernes fra der det nå ligger.
– Det er ikke lov å kaste bilen sin i fjæra, men et helt russisk krigsskip har fått ligge der i 14 år. Det bør ikke være annerledes når staten sitter med ansvaret, enn når du og jeg sitter med ansvaret, sier Brastad.
Flere miljøgifter
Opplysningene om at ”Murmansk” inneholder radioaktiv stråling stammer fra undersøkelser Bellona gjorde sammen med Veolia i fjor. Resultatene ble oversendt Statens Strålevern, uten at noe mer har skjedd. Bellona har i mange år vært tydelig på at dette og tilsvarende vrak ikke har noe i fjæresteinene å gjøre.
Prøvene som ble tatt viser at skripsvraket også inneholder andre miljøgifter, som asbest, bly og PCB.
– En mulig grunn til at ingenting er gjort med ”Murmansk” er at det vil bli dyrt å håndtere miljøgiftene i skripsvraket, mener Brastad.
På vei til opphogging
Den over 200 meter lange krysseren ”Murmansk” drev på land julaften 1994 da slepet røk på vei fra Russland til opphogging i India.
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -nors...
–Snipp, snapp snute, der var atomkrafteventyret ute – i alle fall for de neste 20 årene i Norge, sa Bellona-stifter Frederic Hauge i paneldebatt hos ...
Bellona er ikke overrasket over at drivstoffbransjen ønsker å forsvare «klimaløsningen» de har solgt oss i årevis – det overrasker mer hvis de faktis...
Det britiske filmakademiet BAFTA, Netflix, New York Times og Smithsonian-institusjonen er blant deltakerne på Bellona-paviljongen på klimatoppmøtet C...