Talte lavtrofisk for ordførere
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. oktober, 2017
Skrevet av: Bellona
Nyheter
Det sier seniorrådgiver for CO2-fangst og -lagring i Bellona, Olav Øye.
I sitt forslag til statsbudsjett for 2018 har Regjeringen kuttet så godt som alle midler til fullskala CO2-håndtering. Fra 2017 til neste år kutter de bevilgningene fra 360 til 20 millioner kroner.
Bellona reagerer kraftig.
Photo: Foto: Heidelbergcement.com
– Regjeringen burde bevilget minst 400 millioner kroner til videre arbeid med fullskala CO2-fangst for industri i Norge. Det er helt avgjørende for å få i gang et essensielt klimatiltak, sier Olav Øye.
Øye mener Regjeringen har misforstått Stortingets føringer for CO2-håndtering og klimapolitikk:
– I stedet for å kutte CO2-utslipp, har Regjeringen kuttet penger til klimatiltak.
– Dette kuttforslaget er for alvorlig til at det kan bli stående. Nå må Venstre, KrF og resten av Stortinget arbeide hardt for å rette opp dette kuttet, mener Øye.
CCS = CO2 Capture and Storage = karbonfangst og -lagring
Credit: Energigjenvinningsetaten
Midlene trengs for å videreutvikle tre store CO2-fangst-prosjekter som har pågått i flere år. Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn har drevet CO2-fangst lenge. Det har vært gjennomført vellykkede tester ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo og ved sementfabrikken til Norcem i Brevik i Telemark.
Studiene er nødvendig blant annet for å avklare kostnader og teknikk. I tillegg trengs studier for transport og lagring.
– Budsjettkuttet skaper stor usikkerhet for industriaktørene som arbeider for å få til CO2-fangst og -lagring. Teknologien er moden. Industrien innen fangst, transport og lagring er klar. De venter bare på et klarsignal fra myndighetene om at det kommer midler, sier Øye.
Regjeringens klimapolitikk står i skarp kontrast til den Nederland lanserte så sent som 10. oktober. De har bestemt seg for å halvere CO2-utslippene sine innen 2030. CO2-fangst og -lagring skal stå for en tredel av disse kuttene.
– Mens Nederland går foran, dummer Regjeringen seg ut ved å så tvil om Norges ambisjoner for CO2-håndtering, mener Øye.
Regjeringspartiene har tidligere sagt at de ikke vil gå inn for CO2-håndtering alene, og at de ønsker seg signaler fra Europa om at flere vil satse på teknologien.
– Norge har nå fått klar beskjed om at det vil bli fanget CO2 i Europa. Regjeringen burde derfor si fra om at Nederland og andre land kan sende CO2-en til Norge for lagring på norsk sokkel. I stedet sender statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen nå motsatt signal.
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...