Nyheter

Utslippsfrie anleggsmaskiner på 30 byggeplasser

<small>Christian Eriksen,
Fagsjef i Bellona.</small>
Christian Eriksen, Fagsjef i Bellona.
Fredrik Naumann/Felix Features

Publiseringsdato: 2. februar, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

Bellona var pådriver for å få i gang verdens første utslippsfrie byggeplass i Oslo i 2019. – Allerede i 2015 begynte vi å jobbe med temaet, sier fagsjef Christian Eriksen. Nå har mer enn 30 ulike byggeplasser i Oslo tunge, utslippsfrie, anleggsmaskiner i arbeid.

SINTEF har på oppdrag fra Oslo kommune gjennomført en kartlegging av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i kommunens prosjekter.

– Så langt er utviklingen i tråd med målet om at kommunens byggeplasser skal være utslippsfrie i 2025, og rammeverket fungerer i tråd med hensikten, skriver SINTEF i en pressemelding.

Kartleggingen viser at det er uproblematisk med mindre elektriske maskiner og utstyr, men at det fortsatt gjenstår noen utfordringer knyttet til strømforsyning og ladelogistikk når flere, store anleggsmaskiner opererer samtidig.

– Som forventet rapporteres det om at elektriske anleggsmaskiner fører til mindre støy, mindre forurensning, bedre luftkvalitet og bedre arbeidsmiljø, sier SINTEF-forsker Marianne Kjendseth Wiik i pressemeldingen.

For tre år siden fantes ikke store elektriske anleggsmaskiner. Nå har mer enn 30 ulike byggeplasser i Oslo tunge utslippsfrie anleggsmaskiner i arbeid. Over 20 ulike typer utslippsfrie maskiner og kjøretøy er i bruk på kommunens byggeplasser, ifølge kartleggingen.

– Vi har i flere år jobbet tett med Oslo Kommune og Omsorgsbygg for å elektrifisere byggeplassene i hovedstaden. Blant annet tok vi sammen med en rekke samarbeidspartnere initiativ til to prosjekter som i 2017 fikk støtte fra Pilot-E. Prosjektene handlet om å om elektrifisere en stor gravemaskin og en betongbil, forteller fagsjef Eriksen.

I juni 2019 ble den første maskinen tatt i bruk. For første gang ble det satt i drift en betongbil med elektrisk trommel på en norsk byggeplass. Daværende statssekretær Atle Hamar i Klima -og miljødepartementet fikk trykke på knappen som startet den elektriske trommelen på byggeplassen Campus Ås.

I 2019 lanserte Bellona magasinet «utslippsfrie byggeplasser», og samme år presenterte vi 10 råd for utslippsfri byggeplass under Arendalsuka.

Et av tiltakene som foreslås er 100 prosent utslippsfrie lastebiler innen 2030. Et av tiltakene som foreslås er 100 prosent utslippsfrie lastebiler innen 2030.

Bellona har også sett å andre aspekter med utslipp fra byggeplasser. I februar 2021 lanserte Bellona rapporten  Slik kutter vi transportutslippene fra byggenæringen.

– I denne rapporten viser vi at transport til og fra byggeplasser slipper ut nesten 600 000 unødvendige tonn med CO2 på grunn av dårlig planlegging, sier seniorrrådgiver i Bellona, Benjamin Strandquist.

I følge pressemeldingen fra SINTEF er utviklingen i Oslo i tråd med målet om at kommunens byggeplasser skal være utslippsfrie i 2025.

– Dette viser at det er fullt oppnåelig for andre byer også, sier Bellonas fagsjef Christian Eriksen.