Nyheter

Utslippsfrie anleggsmaskiner på 30 byggeplasser

<small>Christian Eriksen,
Fagsjef i Bellona.</small>
Christian Eriksen, Fagsjef i Bellona.

Publiseringsdato: 2. februar, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

Bellona var pådriver for å få i gang verdens første utslippsfrie byggeplass i Oslo i 2019. – Allerede i 2015 begynte vi å jobbe med temaet, sier fagsjef Christian Eriksen. Nå har mer enn 30 ulike byggeplasser i Oslo tunge, utslippsfrie, anleggsmaskiner i arbeid.

SINTEF har på oppdrag fra Oslo kommune gjennomført en kartlegging av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i kommunens prosjekter.

– Så langt er utviklingen i tråd med målet om at kommunens byggeplasser skal være utslippsfrie i 2025, og rammeverket fungerer i tråd med hensikten, skriver SINTEF i en pressemelding.

Kartleggingen viser at det er uproblematisk med mindre elektriske maskiner og utstyr, men at det fortsatt gjenstår noen utfordringer knyttet til strømforsyning og ladelogistikk når flere, store anleggsmaskiner opererer samtidig.

– Som forventet rapporteres det om at elektriske anleggsmaskiner fører til mindre støy, mindre forurensning, bedre luftkvalitet og bedre arbeidsmiljø, sier SINTEF-forsker Marianne Kjendseth Wiik i pressemeldingen.

For tre år siden fantes ikke store elektriske anleggsmaskiner. Nå har mer enn 30 ulike byggeplasser i Oslo tunge utslippsfrie anleggsmaskiner i arbeid. Over 20 ulike typer utslippsfrie maskiner og kjøretøy er i bruk på kommunens byggeplasser, ifølge kartleggingen.

– Vi har i flere år jobbet tett med Oslo Kommune og Omsorgsbygg for å elektrifisere byggeplassene i hovedstaden. Blant annet tok vi sammen med en rekke samarbeidspartnere initiativ til to prosjekter som i 2017 fikk støtte fra Pilot-E. Prosjektene handlet om å om elektrifisere en stor gravemaskin og en betongbil, forteller fagsjef Eriksen.

I juni 2019 ble den første maskinen tatt i bruk. For første gang ble det satt i drift en betongbil med elektrisk trommel på en norsk byggeplass. Daværende statssekretær Atle Hamar i Klima -og miljødepartementet fikk trykke på knappen som startet den elektriske trommelen på byggeplassen Campus Ås.

I 2019 lanserte Bellona magasinet «utslippsfrie byggeplasser», og samme år presenterte vi 10 råd for utslippsfri byggeplass under Arendalsuka.

Bellona har også sett å andre aspekter med utslipp fra byggeplasser. I februar 2021 lanserte Bellona rapporten  Slik kutter vi transportutslippene fra byggenæringen.

– I denne rapporten viser vi at transport til og fra byggeplasser slipper ut nesten 600 000 unødvendige tonn med CO2 på grunn av dårlig planlegging, sier seniorrrådgiver i Bellona, Benjamin Strandquist.

I følge pressemeldingen fra SINTEF er utviklingen i Oslo i tråd med målet om at kommunens byggeplasser skal være utslippsfrie i 2025.

– Dette viser at det er fullt oppnåelig for andre byer også, sier Bellonas fagsjef Christian Eriksen.