Girls of Oslofjorden
#Girlsofoslofjorden er en SOME-serie hvor Bellonas bioøkonomi team, representert ved marinbiologene Michele Legernes og Jessica Hough, setter søkelys...
Fagområde
Bellona har engasjert seg i alt fra revegetering og saltvannsdrivhus i ørkenområder, dyrking av tare, nye råstoff til fiskefôr og bioteknologiprosjekter med plastspisende larver. Hvorfor? Fordi hvordan vi forvalter økosystemene, hvordan vi skaffer til veie biomasse og hvordan vi utvikler matproduksjon, bioteknologi og bioøkonomi er avgjørende for våre muligheter til å takle klimakrisen.
Karbon er et essensielt grunnstoff for alle livsformer på jorda. Balansen mellom hvor mye karbon som er lagret i for eksempel bergarter, sedimenter, fossile reserver, havet, jordsmonnet og biologiske systemer, og hvor mye som er i atmosfæren, har avgjørende betydning for jordas klima. Klimakrisen skyldes i stor grad at vi gjennom forbrenning av fossil energi og arealbruk på kort tid tilfører veldig mye mer karbon til atmosfæren enn det vi greier å binde i økosystemene på landjorda og i havet.
Gjennom å redusere arealbruk som frigjør klimagasser til atmosfæren, og gjennom å restaurere natur, kan vi både senke mengden klimagasser som slippes ut i atmosfæren og øke økosystemenes evne til å binde CO2. Samtidig kan vi redusere mengden karbon som tilføres atmosfæren ved at karbon fra fossile kilder erstattes med karbon fra fornybare biologiske kilder. Alt dette er tema for Bellonas bio-program som tar for seg 5 sentrale utfordringer:
«Biomasse» er et begrep som kan ha ulike betydninger. I denne sammenheng brukes begrepet om fornybart organisk materiale som kommer fra planter og dyr. Biomasse kan brukes til en rekke ulike formål, og i prinsippet kan alt som er laget av petroleumsprodukter i dag lages av fornybart organisk materiale.
Biomasse er en kilde til mat, fôr, medisin, plast, kjemikalier, byggematerialer, energi og mye mer. Biomasse kan levere varme direkte, den kan omdannes til biodrivstoff og biogass, den kan erstatte karbonintensive materialer og produkter, og den kan brukes i kraftproduksjon, og potensielt oppnå negative utslipp hvis den kombineres med karbonfangstteknologi.
Skal vi produsere mer bærekraftig biomasse i fremtiden finnes det muligheter for å ta i bruk nye og mer produktive avlinger og mer effektiv teknologi. Dette må gjøres uten å forringe biodiversitet, vannsikkerhet eller naturlig karbonbinding. Det er også et betydelig potensial for å øke mengden av tilgjengelige biomasseressurser gjennom økt produksjonseffektivitet i sirkulære systemer, ved å redusere avfall og gjøre avfallsstrømmer til ressursstrømmer. En annen spennende mulighet er å utvikle bærekraftig produksjon i for eksempel byer, ørkenområder og i havet.
«Bioøkonomi» er kort fortalt et samlebegrep for økonomiske aktiviteter knyttet til produksjon og foredling av fornybare biologiske ressurser. Bioøkonomien innebærer bærekraftig produksjon og konvertering av biomasse til en rekke mat-, helse-, fiber- og industriprodukter og energi, der fornybar biomasse omfatter ethvert biologisk materiale som skal brukes som råstoff.
Klimaendringer, land- og økosystemforringelse, og å gi mat, vann og energisikkerhet til en voksende befolkning er blant de mest presserende globale utfordringene i vår tid. Overfor disse utfordringene er det tydelig at vi må utvikle nye måter å produsere og konsumere mat, produkter, materialer og energi innenfor grensene til jordas økosystemer. Utviklingen av bioøkonomien har potensial til å levere:
Bioøkonomien er sentral i en rekke internasjonale og nasjonale strategier for å oppfylle klimamål. En velfungerende bioøkonomi er avhengig at vi har tilgang på bærekraftig biomasse, som ikke produseres ved å forringe for eksempel biodiversitet, økosystemtjenester eller vannressurser. Bærekraftig biologisk materiale er en begrenset ressurs. Det er derfor nødvendig å vurdere hvor vi utnytter denne ressursen på den mest effektive måten og til hvilket hovedformål. For eksempel har utnyttelse av en rekke ressurser til produksjon av biodrivstoff (klimaformål) hatt betydelige negative effekter på landforringelse, biologisk mangfold og mat- og vannsikkerhet. En annen viktig fallgruve er at høyt energiforbruk under foredling av fornybare biomaterialer til avanserte produkter kan ha negativ påvirkning på karbonavtrykket til sluttproduktet.
Bellona jobber med en rekke ulike prosjekter og samarbeid som er knyttet til vårt Bio-program.
Gjennom Bellonas bio-program har Bellona også inngått samarbeid med noen av Norges fremste forskningsmiljøer. Sintef Ocean og Bellona har inngått samarbeidsavtale for å jobbe sammen om å sette fart på utviklingen av fremtidsrettede og bærekraftige muligheter for norsk havbruk. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Bellona har inngått samarbeid for å realisere nye bærekraftige muligheter for norsk bioøkonomi.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
– Bi-produkter fra hvitfisk-flåten og fiskeslam er bioressurser på avveie. Vi må finne løsninger slik at disse ressursene ikke går til spille. Det sa...
– Dette blir den største omstillingen av det moderne Norge som vi har vært med på, sa Bellonas internasjonale sjef for fag og strategi, Joakim Hauge,...
Bellonas seniorrådgiver Olav Fjeld Kraugerud talte torsdag 17. oktober for Næringskomiteen på Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2025. ...